Οι κερδοσκόποι στο προσκήνιο – Γρίφος η επένδυση στις τραπεζικές μετοχές

02:01 1/2/2013 - Πηγή: BankWars

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τις προκλήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών εν όψει της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους και της διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου. Το τοπίο είναι δύσκολο όσο και θολό, με συνέπεια ουδείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει τη χρονική στιγμή που οι αναλυτές θα τις περιλάβουν πάλι στις προτεινόμενες επενδυτικές επιλογές τους. Επόμενο είναι οι άνθρωποι της αγοράς και οι απλοί επενδυτές να νιώθουν ανασφάλεια και ανησυχία ενώπιον διαδικασιών που εμπεριέχουν παραμέτρους-«γρίφους».

Οπως είναι οι τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, η αρνητική καθαρή θέση των περισσοτέρων εξ αυτών που θα «φάει» κεφάλαια κατά τις επερχόμενες ΑΜΚ, η δυνατότατη ή μη των ιδιωτών να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10%, ο φόβος του dilution, το ερωτηματικό της εξασφάλισης κερδών μελλοντικά ώστε να καλυφθούν τα cocos (επιτόκια) και να ανακτηθούν οι τράπεζες, ο πληθωρισμός χαρτιών λόγω των αυξήσεων κ.λ.π. Επίσης, σημειώνεται ότι οι ΑΜΚ θα γίνουν σε τιμές που θα υπολείπονται κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των 50 συνεδριάσεων πριν την αρχή της διαδικασίας των αυξήσεων, ήτοι θεωρητικά θα γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Θα υπάρξει καλλωπισμός;

Σε αυτό το σημείο, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν, ή έστω προσδοκούν, ότι κρύβεται ένα «κλειδί». Ποιο είναι αυτό; Οτι δεν αποκλείεται κάποια «χέρια» να επιχειρήσουν έναν… καλλωπισμό των τιμών που έχουν οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό ώστε να προκύψει… ωραιοποίηση του μέσου όρου των 50 ημερών και σε σχέση με αυτές τις ανεβασμένες τιμές να προκύψουν οι ΑΜΚ με discount 50%. Εγχείρημα που θα μπορούσε να έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν δεν «βγούνε καραβιές» από όσα funds ή μετόχους αποφασίσουν να μην μπλέξουν στη διαδικασία αυτή και αν το κλίμα στις αγορές τελικά όντως αποδειχθεί καλό.

Οι ΑΜΚ είναι προσχεδιασμένες για τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2013, οπότε χρειάζεται προσοχή τόσο εν όψει αυτής της περιόδου όσο και τότε. Πόσω μάλλον όταν στο «παιχνίδι» θα μπούνε και παίκτες ή διαδικασίες που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν από απλούς επενδυτές. Οπως είναι η δράση κάποιων hedge funds που ίσως βρούνε πεδίο για trading εν όψει ΑΜΚ, τα πονταρίσματα στα Παράγωγα, το «ματσάρισμα» θέσεων και άλλα θέματα που ανήκουν στη σφαίρα δράσης των κερδοσκόπων και των «ειδικών», αλλά μάλλον μπερδεύουν το απλό retail. Σε κάθε περίπτωση, εισερχόμαστε σε ένα κρίσιμο τετράμηνο για τις τράπεζες, όπου όλα είναι ανοιχτά…

Keywords
Τυχαία Θέματα