Οι Έλληνες τραπεζίτες απέναντι στις “εντολές” του Γκερτ Κούπμαν – “Πουλήστε τα όλα μέχρι τα μέσα του 2016″

“Πουλήστε τα όλα μέχρι τα μέσα του 2016. Οι μη τραπεζικές δραστηριότητες, ακίνητα, ξενοδοχεία, ασφαλιστικές εταιρείες, πρέπει σύντομα να φύγουν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ετοιμάστε σαφή χρονοδιαγράμματα”.

Με ύφος χιλιών καρδιναλίων, ξεκίνησε τις επαφές του στην Αθήνα και με τους Έλληνες τραπεζίτες ο εντολοδόχος της τρόικας, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν – DGCom, Γκερτ Κούπμαν. Ο κ.

Κούπμαν, που είναι αρμόδιος για τις κρατικές ενισχύσεις, ζήτησε εξειδικευμένη στρατηγική ανά τράπεζα και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα να αποδεσμεύσουν, να ρευστοποιήσουν και να με μεταβιβάσουν τις μη τραπεζικές δραστηριότητες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια. Ο Κούπμαν επέμεινε ότι και εδώ πρέπει να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις με πωλήσεις το ταχύτερο. Οι Έλληνες τραπεζίτες, αντέδρασαν σε αυτή τη λογική των άμεσων πωλήσεων, επισημαίνοντας ότι με την υπάρχουσα κρίση δεν υπάρχουν αγοραστές σε λογικές έστω τιμές. “Και μόνη η αναγγελία της πώλησης, θα σημάνει απομάκρυνση καταθέσεων, γεγονός που θα εξαναγκάσει τις μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα να προσφύγουν στον ELA με ότι αυτό συνεπάγεται”. Ο Κούπμαν δεν επέμειν, αλλά επισήμανε πως η βαλκανική παρουσία των ελληνικών τραπεζών θα καθοριστεί από τις ίδιες μεν, αλλά υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία της Τράπεζας Ελλάδος.

- Στην Πειραιώς η DGCom έδωσε έμφαση στην διαχείριση των προβληματικών δανείων καθώς η τράπεζα εμφανίζει NPLs 33,2% του χαρτοφυλακίου δανείων με τις σωρευμένες προβλέψεις να φθάνουν τα 12,2 δισεκ. ευρώ.

- Στην Eurobank η DGCom έδωσε έμφαση στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας και στην προοπτική ιδιωτικοποίησης. Πώληση του 30% και εθελουσία έξοδος υπαλλήλων είναι η “συνταγή” επιτυχίας.

- Στην Εθνική δόθηκε βάρος στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας και στις προοπτικές πώλησης της Finansbank .

Ο Γκερτ Κούπμαν, συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών εκπροσώπους της ΤτΕ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αμέσως μετά είδε κατά σειρά τον Μιχάλη Σάλλα, τον Αλ. Τουρκολιά και τον Χ. Μεγάλου.
Την Παρασκευή θα συναντήσει τη διοίκηση της Alpha bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα