Ο …υποψήφιος Τούρκος καναλάρχης που κερδίζει λεφτά στην Ελλάδα με το Survivor

“Ω καιροί, ω ήθη”, θα μπορούσε να πει κανείς. Όμως, όπως τόσα άλλα και αυτό “χωνεύεται” στις μυλόπετρες της “ελευθεριότητας” που επικρατεί στην ελληνική τηλεόραση. Την ίδια τηλεόραση που λειτουργεί χωρίς νόμιμες άδειες και με ένα ΕΣΡ που, παρότι συγκροτήθηκε σε σώμα με διακομματική συναίνεση, παραμένει άπρακτο τόσο ως προς το θέμα των αδειών, όσο και σε σχέση με όσα συμβαίνουν στα κανάλια.

Παράδειγμα, το φαραωνικό και άκρως επιτυχημένο από πλευράς τηλεθέασης Survivor

του Σκάϊ. Οι στήλες του τηλεοπτικού life style παρουσιάζουν ως φυσιολογικό και “μεγάλη έκπληξη” το γεγονός ότι το αποψινό επεισόδιο θα παρουσιάσει ο Τούρκος παραγωγός, καναλάρχης και παρουσιαστής του τουρκικού Survivor Ατζούν Ιλιτζαλί.

Θα μπορούσε να είναι ένα κοινό εμπορικό τρικ για ακόμα μεγαλύτερη τηλεθέαση. Αν και η δικαιολογία που προβάλλεται είναι η αναγκαστική απουσία του Σάκη Τανιμανίδη ο οποίος βρέθηκε για μερικές ημέρες στην Αθήνα για μια επαγγελματική υποχρέωση, το γύρισμα ενός διαφημιστικού.

Όμως ο Ιλιτζαλί -αυτοπροβάλλεται και ως φίλος του Ερντογάν- είναι το πρόσωπο που για αρκετό καιρί (μεσούσης της διαδικασίας για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που απέτυχε- προβαλλόταν από ελληνικά κανάλια, και από τις συχνότητες του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού Σκάϊ, ως υποψήφιος αγοραστής ελληνικής τηλεοπτικής συχνότητας και καναλιού.

Η τυχαία συνάντηση, μάλιστα, του Αλέξη Τσίπρα -κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής μας με την Τουρκική ομάδα- και του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ιλιτζαλί, αποτέλεσε κατά ορισμένους, τότε, “απόδειξη” του…σκοτεινού σχεδίου του Τούρκου επιχειρηματία να αλώσει το ελληνικό τηλεοπτικό κάστρο. Την ανόητη αυτή επιχειρηματολογία αναπαρήγαγαν σχεδόν αδιακρίτως σοβαρές εφημερίδες και σχολιαστές τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Ακόμα και του Σκάϊ…

Ο Ιλιτζαλί, ήταν για αρκετούς ένας από τους λόγους της “επικινδυνότητας” του διαγωνισμού Παππά, το ότι δηλαδή ένας…Τούρκος θα μπορούσε να αποκτήσει ελληνικό κανάλι. Ο διαγωνισμός δεν έγινε, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, ο Ιλιτζαλί, όμως, φαίνεται πως απέκτησε έμμεσα κανάλι, ή ακριβέστερα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πρόσβαση σε ελληνικό κανάλι. Υπήρξε, μάλιστα, και πολιτικός αρχηγός που περιέφερε την “αποκάλυψη” ότι “ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει μυστικά με τον Τούρκο επιχειρηματία και φίλο του Ερντογάν να του δώσει κανάλι”. Την οποία “αποκάλυψη” αναπαρήγαγαν περίπου ως τετελεσμένη συνωμοσία έγκριτοι(;) αρθρογράφοι και σχολιαστές, μηδέ εκείνων του Σκάϊ εξαιρουμένων…

Το Survivor προσφέρει αναμφισβήτητα πρωτοφανείς τηλεθεάσεις και εμπορική-οικονομική επιτυχία στο κανάλι του Φαλήρου (το άλλοτε ενημερωτικό και τώρα πρότυπο του μάλλον χαμηλού επιπέδου τηλε-reality και life style), όμως αποτελεί και η κατάρριψη της πολιτικής μυθολογίας που κάποιοι ιδιοκτήτες καναλιών εδραίωσαν προ μηνών.

Ήτοι, τα τέσσερα κανάλια θα καταργούσαν -όπως έλεγαν- την αρχή της πολυφωνίας. Τα κανάλια λειτουργούν, τώρα, δίχως περιορισμό, όμως όποιος δοκιμάσει να παρακολουθήσει τηλεόραση πέφτει πάνω σε τηλεοπτικές σειρές εικοσαετίας και φθηνά τηλεπαιχνίδια. Η πολυφωνία ποικίλλει μεταξύ του “Ταξί” της δεκαετίας του ’90 και προχειροστημένων παραγωγών που προβάλλουν τα “μεθεόρτια” κάθε τιτάνιας σύγκρουσης “Διασήμων” και “Μαχητών”.

Ο δε…κακός Τούρκος που θα έπαιρνε κανάλι και θα μας διέφθειρε με την προπαγάνδα του, όχι μόνο δεν αποκλείστηκε αλλά είναι εδώ, κερδίζει εκατομμύρια προβάλλοντας τα προϊόντα του από ελληνικά κανάλια, στα οποία εμφανίζεται μάλιστα και ως quest star. Το δε ελληνικό διαδίκτυο “χειροκροτά” τις ευφυείς κινήσεις της παραγωγής και στήνει αφιερώματα για τη “συνάντηση κορυφής” Ιλιτζαλί με Σπαλιάρα και Νάργες.

Όλα καλά, λοιπόν…

Το διαφημιστικό τρέϊλερ του Σκάϊ για το αποψινό επεισόδιο με παρουσιαστική τον Ατζούν Ιλιτζαλί

ΠΗΓΗ: www.anatropinews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα