Α. Μέρκελ: Είπα στον Πούτιν να αλλάξει τακτική αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις

[upd] Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αλλάξει τακτική αναφορικά με την Ουκρανία και να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι η ΕΕ θα επιβάλλει σοβαρές κυρώσεις στη χώρα.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει με την τακτική της των προηγουμένων εβδομάδων, τότε αυτό δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Ουκρανία. Εμείς ως γειτονικά κράτη θα το θεωρήσουμε

επίσης ως απειλή», δήλωσε η Merkel μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν αλλάζει απλώς τη σχέση του συνόλου της ΕΕ με τη Ρωσία αλλά επίσης –και είμαι βαθιά πεπεισμένη για αυτό- πλήττει σοβαρά τη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά».

Η Merkel έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας και να ακυρώσει το δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας, που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, για το εάν θα αφήσει την Ουκρανία και θα ενωθεί με τη Ρωσία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙ ΓΙΑΤΣΕΝΙΟΥΚ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στις δηλώσεις του μετά της συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία”.

Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι το εξής: Η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα εάν δεν αλλάξει πορεία, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε τη σκληρότερη έως τώρα προειδοποίηση προς τη Ρωσία, δύο ημέρες πριν τη νέα συνάντησή του με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα πλήθος τιμωρητικών μέτρων κατά της Μόσχας, όπως «κυρώσεις για βίζες, τραπεζικές κυρώσεις, στοχευμένες επιχειρηματικές κυρώσεις».

Original article: Α. Μέρκελ: Είπα στον Πούτιν να αλλάξει τακτική αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα