Ο Κιμ Γιον Ουν “παίζει” και ο πλανήτης τρέμει – Πως αντιδρούν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν​ επέβλεψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου την Τρίτη ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, χθες.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ δήλωσε, “Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ“.

Η Βόρεια Κορέα

απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει “φωτιά και οργή” εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Τύμπανα πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο

Προκλητική διάθεση εμφανίζει η Πιονγιάνγκ μετά και από την τελευταία εκτόξευση, ενώ οι ΗΠΑδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έστειλαν το δικό τους αυστηρό μήνυμα τονίζοντας ότι «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς έχει τη δυνατότητα να πλήττει στόχους σε αποστάσεις από 2.778 χιλιόμετρα ως 5.556 χιλιόμετρα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε από το Αμπού Ντάμπι, την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με αφορμή τη νέα εκτόξευση πυραύλου.

«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί εκτοξεύσεις πυραύλων,είμαστε υπερ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Επίσης ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστανά, με αφορμή την ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κορεατική Χερσόνησο, ότι ένας πόλεμος στην περιοχή αυτή θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες τραγωδίες».

Η Κίνα εκτίμησε ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται πλέον σε σημείο «καμπής» και ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση .

Η Χούα Τσουνγίνγκ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις και οι κυρώσεις» εναντίον της Βόρειας Κορέας «δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα».

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιδεικνύοντας τη στρατιωτική της δύναμη η Νότια Κορέα διεξήγαγε ασκήσεις βομβιστικών επιθέσεων λίγες μόνο ώρες μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσης απόστασης που φέρεται να έπεσε σε ιαπωνικά ύδατα.

ΗΠΑ για Β. Κορέα: «Αρκετά πια» – Nα αναληφθεί σοβαρή δράση από τον ΟΗΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα