Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σώζει την προβληματική ιδιωτική τράπεζα Otkritie

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διάσωση της προβληματικής ιδιωτικής τράπεζας Otkritie, της έβδομης μεγαλύτερης τράπεζας, η οποία έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων εν μέσω ανησυχιών για το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η

Otkritie είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του β΄ τρίμηνο από το Interfax και ορισμένοι από τους μετόχους της συνδέονται με μεγάλες κυβερνητικές οντότητες, ένα γεγονός που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να θεωρήσουν ότι η τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να της επιτραπεί να καταρρεύσει, αναφέρει το Reuters.

“Από τη μία πλευρά, οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας (για την Otkritie) αποτελούν ανακούφιση για την αγορά” αναφέρει ο Dmitry Polevoy, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank στη Μόσχα.

“Από την άλλη πλευρά, η συνολική κατάσταση και οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας δημιουργούν ερωτήματα για την ποιότητα της εποπτείας της κεντρικής τράπεζας σε μία από τις μεγαλύτερες και συστημικώς σημαντικές τράπεζες της Ρωσίας”.

Η κεντρική τράπεζα δεν ανακοίνωσε το ύψος των κεφαλαίων που θα δαπανήσει για τη διάσωση, αλλά γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να αναλάβει ελάχιστο μερίδιο 75% μετά την αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής θέσης της Otkritie.

Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση στη Ρωσία ήταν ύψους 395 δισ. ρουβλίων ($6,7 δισ.) για τη διάσωση της Bank of Moscow το 2011, την Πέμπτη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα εκείνη την περίοδο.

Η τράπεζα Otkritie, η οποία ανήκει στον όμιλο Otkritie, αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εξαγοράζοντας τράπεζες όπως η Nomos, μη συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές, ακόμα και τις δραστηριότητες του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil στα διαμάντια.

Ωστόσο ο Dmitry Tulin, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πρακτικές της ήταν αμφιλεγόμενες. “Αυτή (η επέκταση) χρηματοδοτήθηκε μέσω του δανεισμού και υπήρξαν κίνδυνοι”, σημείωσε. “Οι δραστηριότητες της τράπεζας συνδέονται με υψηλούς κινδύνους και πρέπει να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα