Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ FUNDS

upd: Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που φυσικά μένει να μεταφραστεί στη πράξεις, εκδηλώθηκε έντονο, για έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας κατά τις επαφές του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC (Industrial and Commercial Bank of

China) -έναν τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες- εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Central Eastern European Fund, fund που έχει στηθεί από την ICBC με προεδρεύοντά του τον πρώην πρόεδρο της ICBC, Jiang Jianging. Το fund χρηματοδοτεί τα επενδυτικά πρότζεκτ της κινεζικής πρωτοβουλίας “16+1”, μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της κεντρικές και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του One Belt One Road.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Η Ελλάδα από σήμερα είναι μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, ΑΙΙΒ, ενός σημαντικού διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλον τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της την Ελλάδα.

Υπάρχουν μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Η Ασιατική Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB) ενέκρινε σήμερα 7 νέους υποψηφίους για να ενταχθούν στις τάξεις της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Οι εγκεκριμένοι αιτούντες περιλαμβάνουν τρεις περιφερειακές χώρες, το Μπαχρέιν, την Κύπρο, τη Σαμόα και τέσσερα μη περιφερειακά ενδεχόμενα μέλη – τη Βολιβία, τη Χιλή, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.
“Όλο και περισσότερες χώρες δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν μέλη του AIIB επειδή βλέπουν πως ο διεθνισμός μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη στην Ασία, με σημαντικά οφέλη για την παγκόσμια οικονομία” είπε ο πρόεδρος του AIIB, Jin Liqun, σύμφωνα με το Anadolu.
“Καλωσορίζουμε τα νέα μας υποψήφια μέλη και τους ευχαριστούμε που συμμετέχουν στις προσπάθειές μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες υποδομής στην περιοχή” είπε ο ίδιος.

To tweet του πρωθυπουργού

“Η χώρα μας είναι από σήμερα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB, σημαντικό διεθνή οργανισμό οικονομ. ανάπτυξης” έγραψε ο πρωθυπουργός στο twitter.

Συμφωνία Forthnet και της κινεζικής ZTE για επένδυση 500 εκατ. ευρώ

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Forthnet και της κινεζικής ZTE για επένδυση 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα 350 εκατ. θα αφορούν την προσεχή τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο οι δυο εταιρείες είχαν υπογράψει σύμφωνο Συνεργασίας προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Η ZTE είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, κινητών συσκευών και ολοκληρωμένων λύσεων για εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οργανισμούς, επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους καταναλωτές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΦΥΡΑ ΚΙΝΑΣ – ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών. Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο..

Από Σεπτέμβριο απευθείας πτήσεις Αθήνα – Πεκίνο

«Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού»,ανέφερε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε ομιλία του στο Πεκίνο.

«Θέλουμε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής και όχι συγκυριακή, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα», τόνισε .

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ-ΠΟΥΤΙΝ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις 6:00 ώρα Ελλάδος, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ν. Κοτζιά, Ν. Παππά, τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα και τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου Βαγγέλη Καλπαδάκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Πρώτος στόχος, οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

Για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης, στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector, με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο, συζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Πεκίνο, με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.

«Συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, σήμερα στο Πεκίνο. Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

“Ο δρόμος του μεταξιού”, είναι ένα πρότζεκτ που αποσκοπεί στην στρατηγική σύνδεση και επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη ύψους 1 τρις. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κινεζικές εταιρίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ υπάρχουν ήδη προτάσεις και για την εξαγορά λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών μονάδων που βγαίνουν προς πώληση, καθώς οι Κινέζοι έχουν τεχνογνωσία στην αξιοποίηση του άνθρακα.
Ήδη η ΔΕΗ με την κινεζική CMEC έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή νέας μονάδας στην Φλώρινα ενώ πρόσφατα εξαγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας το δικαίωμα να εξαγοράσουν και μεγαλύτερο ποσοστό σε περίπτωση που πουληθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η παρουσία του Νίκου Παππά στο Πεκίνο σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η ελληνική πλευρά στο τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών τεχνολογιών και των επαφών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

Οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τη χώρα μας προς τη Κίνα, η συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και τη ναυτιλία, αλλά και το κινέζικο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τουρισμό, τις αερομεταφορές, καθώς και το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη συντήρησή του, συμπεριλαμβάνονται στο μενού των συζητήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα