Έπαιξε κι έχασε ο Α. Τσίπρας – Χωρίς αναφορά στα εργασιακά η Διακήρυξη της Ρώμης

(upd) Έπαιξε και έχασε ο Αλέξης Τσίπρας. Το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, δεν περιλαμβάνει την αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσον αφορά τα εργασιακά, την οποία επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σχετικά με την Κοινωνική Ευρώπη (το κομμάτι της Διακήρυξης στο οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη έμφαση η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού

κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου») το νέο κείμενο προσθέτει μια αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα. Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, το οποίο έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.

Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Το τελικό προσχέδιο θα φτάσει στο τραπέζι των 27 αρχηγών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ, με πολύ μικρές αλλαγές.

Όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, ως βασικό σημείο υπογραμμίζεται η ανάγκη για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.

Στην παράγραφο που αναφέρεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, τονίζεται με ελαφρώς διαφοροποιημένη έκφραση, αλλά με ίδιο το βασικό νόημα, ότι «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη». Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων: «Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».

Σημειώνεται ότι η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο -σε συνέχεια της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στη Βαρσοβία η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- απειλούσε ανοιχτά να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας». Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν κυρίως στην ενότητα της ΕΕ, τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς. Ουσιαστικά, η Πολωνία αντιτίθεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, το οποίο κατά τη γνώμη της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Η κοινή δήλωση επισημαίνει επίσης τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο κοινό όραμα για την επόμενη 10ετία, το κείμενο των «27» έχει διαφοροποιηθεί. Ειδικότερα, η επιθυμία για «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» γίνεται «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δυνατό “χαρτί” αλλά με μεγάλο ρίσκο αποφάσισε να παίξει ο Πρωθυπουργός, την ώρα που στις Βρυξέλλες το ΔΝΤ και η ευρωπαική πλευρά των δανειστών επιμένουν σχεδόν στα πάντα όσα “πρέπει” να υπογράψει η ελληνική πλευρά για να βρεθεί λύση στο θέμα της αξιολόγησης (συντάξεις, εργασιακά, και ΔΕΗ ).

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για την ιταλική πρωτεύουσα, όπου θα γίνει η «πανηγυρική» Σύνοδος Κορυφής των “27” για τα 60 χρόνια από την γέννηση της ενωμένης Ευρώπης, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι καθώς και στους 26 ομολόγους του, ζητώντας «ξεκάθαρη απάντηση» για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή εάν ισχύει για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα ασκώντας βέτο, λύση την οποία χαρακτήρισε ακραία ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνμα με έγκυρες πηγές, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι δεν ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόσφατα άλλωστε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Η δήλωση Γιούνκερ

Η επιστολή Τσίπρα

Αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδι της Πέμπτης σε εκδήλωση του δικτύου transform! Europe «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza», είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες». «Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη», η οποία έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ.

http://www.bankwars.gr/%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b7-%ce%bf%ce%be%cf%8d%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89/

Ο Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Η κυβέρνηση κάνει μεγάλο διαπραγματευτικό, πολιτικό και διπλωματικό λάθος συνδέοντας διαφορετικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Θα το βρει μπροστά της», πρόσθεσε, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε νεότερη ανάρτησή του, ανέφερε ότι «η Ελλάδα του αριστερού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Ουγγαρία του υπερδεξιού λαϊκιστή Όρμπαν, εκφράζουν επιφυλάξεις στο Κείμενο της Ρώμης! Όμορφα».

ΤΙ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ REUTERS

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, την Πέμπτη, η Αθήνα έχει απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, συνδέοντας το συγκεκριμένο κείμενο με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

H ελληνική πλευρά κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση προκειμένου να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη – μέλη».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί, με την Αθήνα ωστόσο να έχει «γενικές επιφυλάξεις» για το κείμενο.

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι το ζήτημα μπορεί τώρα να επιλυθεί μόνο σε υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι τυχόν προσπάθεια από την Αθήνα για να χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συνομιλίες της για το χρέος, δεν θα πετύχει: «Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, να μην «χρησιμοποιήσει» τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για να πιέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το ελληνικό πρόγραμμα και η Σύνοδος της Ρώμης δεν πρέπει να συνδέονται.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ, ΛΕΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Ερωτηθείς για τη Διακήρυξη της Ρώμης και το αίτημα της Αθήνας να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την προστασία των εργαζομένων, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την Τετάρτη ότι ο διάλογος συνηθίζεται πριν τη σύνταξη κοινών ανακοινωθέντων και Διακηρύξεων όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

«Θεωρούμε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης είναι σημαντική και προτείναμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο» είπε και εκτίμησε ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία των κρατών – μελών προκειμένου να συμπεριληφθεί το ζήτημα των εργαζομένων, ζήτημα που όπως σχολίασε τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί και το κύριο μέλημα στην Ε.Ε. Πάντως αναγνώρισε ότι τα κοινά ανακοινωθέντα δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, ελλαδα, απε-μπε, εοκ, νατο, βρυξέλλες, ΔΝΤ, λύση, δεη, αθηνα, μνημονιο, ισχυει, europe, http, twitter, συριζα, ουγγαρια, reuters, συγκεκριμένο, χρεος, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, χωρες, βερολινο, γνωμη, εοκ, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, reuters, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, βετο, βρυξέλλες, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωση, ειπε, εκπαιδευση, εκφραση, εν λόγω, επιθυμια, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ισχυει, θεσεις εργασιας, ισες ευκαιριες, κυβερνηση, κειμενο, λαθος, λύση, νατο, νοημα, μπε, παντα, οραμα, ουσιαστικα, πεμπτη, πηγη, πολωνια, πορτα, ρισκο, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταξη, στα ακρα, σχεδιο, δικαιωματα, εμφαση, ενωση, europe, ηπειρο, κομματι, μπροστα, πηγες, σκηνη, θεσεις
Τυχαία Θέματα