Ο Α.Τσίπρας χορεύει στο ταψί τους Νεοδημοκράτες “ηγέτες” – Ο ρόλος των Καραμανλικών

Μέσα σε ένα πολιτικά φορτισμένο κλίμα, οδεύουν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας στην τελική ευθεία πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. Στο προσκήνιο, εκτός από τα μικροπολιτικά παιχνίδια -όπως η κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη με τον Λάκη Λαζόπουλο-, βρίσκονται και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις σημαντικών μελών του κόμματος με κυβερνητικά στελέχη.

Την Πέμπτη,

στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η σχέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Σημειώνεται πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας την Τετάρτη σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κλειστό του Σπόρτιγκ, υπαινίχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει πολιτικά τον Κ. Καραμανλή. Όπως είπε «την ώρα που ξορκίζουν τη Δεξιά, έχουν πάρει αγκαλιά την πολιτική της και τους εκφραστές της. Γίνανε και δεξιοί, παρέμειναν αδέξιοι» και αναρωτήθηκε αν ισχύει το «κρυφό» ειδύλλιο Τσίπρα-Καραμανλή λόγω της παράλειψης επισήμανσης των ευθυνών της κυβέρνησης από το 2004 ως το 2009.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα», παραδέχθηκε πως υπάρχουν επαφές μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών: «Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες» μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα, είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος απέδωσε στον πρωθυπουργό χαρακτηριστικά ηγέτη που θυμίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η έλλειψη του Καραμανλή είναι εμφανής από την πολιτική ζωή και τη Νέα Δημοκρατία». Αναφορικά με την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ., ο Θ. Ρουσόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης, λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού».

«Χρύση εθνική εφεδρεία», χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος δεν απάντησε επί της ουσίας για τυχόν επαφή Τσίπρα-Καραμανλή. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο κ. Καραμανλής έχει πάψει να διαδραματίζει τον ρόλο του κομματάρχη, ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «Όταν γραφτεί η Ιστορία αυτής της περιόδου, θα αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε και… που παίζει ο Κ. Καραμανλής».

Σε τελείως διαφορετική γραμμή ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του και να «ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει».

«Η απόσυρση του ν/σ αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση. Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες. Για να τεθεί, επιτέλους, ένα τέρμα στο συνεχή διασυρμό της χώρας, καλώ το Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του. Καλώ το κ. Τσίπρα, να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας», σε μία προσπάθεια να δείξει προς τα έξω πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του κόμματος.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα του προκαλούσαν εντύπωση οι επαφές που φέρεται να έχει ο Κ. Καραμανλής με τον Αλ. Τσίπρα – και σημείωσε πως μία ενδεχόμενη τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

«Για τον Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε… Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. και στον απόηχο των δηλώσεων ότι ο Κ. Καραμανλής στηρίζει τον Β. Μεϊμαράκη.

Να κλείσει κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θέλησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκαθαρίζοντας πως αν εκλεγεί αρχηγός δεν θα προχωρήσει σε κανενός είδους συνεργασία. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε:

«Από την αρχή είπα ξεκάθαρα ότι με Τζιτζικώστα αρχηγό στη Ν.Δ., δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία έχει βαθιές ιδεοληψίες. Σε σχέση με εμένα, θα σας πω λοιπόν ότι είμαι βέβαιος πλέον, με όλα αυτά που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, ότι γι’ αυτό πολεμήθηκε η υποψηφιότητά μου».

«Η φημολογούμενη σχέση Τσίπρα-Καραμανλή κάνει κακό στη Νέα Δημοκρατία», αρκέστηκε να πει ο Άδωνις Γεωργιάδης, από το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα