Ο S&P αναβαθμίζει την Κύπρο σε “ΒΒ+” – Ισχυρή ανάπτυξη, πρόοδος στα δημοσιονομικά, μείωση ανεργίας

Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο S&P. Βαθμολογία “BB+”, από “ΒΒ” προηγουμένως , εξ αιτίας της ισχυρότερης της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής προόδου.

“Εκτιμούμε ότι το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει σε κάτω από 90% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2018 από λίγο κάτω του 100% του ΑΕΠ που βρισκόταν στα τέλη του 2015”.

Ο S&P εκτιμά ότι η οικονομία

της Κύπρου, μετά από επέκταση 2,8% το περασμένο έτος, θα συνεχίσει να εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 3% για τα επόμενα χρόνια και προβλέπει ότι η ζήτηση στην αγορά εργασίας να παραμείνει ισχυρή, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της ανεργίας από το 13,3% στα τέλη του 2016 πολύ κάτω του 12% έως το 2018.

Σημειώνει ακόμα ότι η Κύπρος είναι το πιο πλούσιο κράτος ανά κεφαλή στην κατηγορία της αξιολόγησης ‘BB’ αν και τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους είναι μεταξύ των πιο υψηλών.

Προβλέπει ταυτόχρονα επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας με τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό να συμβάλει σε έργα στον κλάδο του τουρισμού και στην ενέργεια σε συνεργασία και με άλλες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα