«Εκπαιδεύοντας τον Άλλο»: Διεθνές Συνέδριο για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ από τους ίδιους τους πρόσφυγες

Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 16, Aθήνα), 20 & 21 Μαρτίου, 16:00-20:00

Συνδιοργάνωση Συνεδρίου:Περιφέρεια Αττικής-Ινστιτούτο Γκαίτε

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εκπαιδεύοντας τον Άλλο» διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου στις 20 και 21 Μαρτίου (16.00-20.00) στο πλαίσιο της Δράσης Home New Home: ενός προγράμματος δημιουργίας ντοκιμαντέρ από πρόσφυγες και ντόπιους σε 5 χώρες και 6 πόλεις – στην Αθήνα,

τη Μυτιλήνη, τη Σμύρνη, το Αμμάν, την Τύρο και τη Ραμάλα. Η παραγωγή των ντοκιμαντέρ γίνεται μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία υποστηρίζονται από το Ινστιτούτο Goethe και το διεθνές Ίδρυμα Anna Lindh Foundation και συνδιοργανώνονται από τους Δήμους Αθήνας και Λέσβου και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Στην Αθήνα, τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Εκπαιδεύοντας τον Άλλο» οι εκπαιδευτές προσφύγων και κατοίκων στις 6 πόλεις θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους, θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και θα διατυπώσουν προτάσεις και συμπεράσματα – χρήσιμα για κάθε εκπαιδευτικό που συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων αλλά και για τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι οργανώνουν πολιτιστικά projects στα σχολεία.

Εκπαιδευτικοί εταίροι στη Δράση είναι οι οργανώσεις:

Arab Women Media Center, ΙορδανίαYoung Palestinian Filmmakers Society, ΠαλαιστίνηYasar University, Τουρκία (Σμύρνη) Istanbouli Theater, Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) Tyro Association for Artists, Λίβανος,

Το συνολικό συντονισμό της Δράσης ΗΟΜΕ ΝΕW HOME στη χώρα μας έχει αναλάβει το ελληνικό ινστιτούτο StoryDoc.

Στο συνέδριο θα συνεισφέρουν ομιλητές απ΄όλες τις συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ των οποίων:

Από την Ιορδανία: Mahasenkh Mughrabi,Mohammad Yousef Makawi και Mohammad Shaher Abdallah, εκπρόσωποι του Arab Women Media Center, Amman Jordan (AWMC) .Από την Παλαιστίνη: Isra Odeh , Ahmad Mohammad, εκπρόσωποι της Young Palestinian Filmmakers Society.Από την Τουρκία: Ürun Yildiran Önk και Mahmut Çağrı İnceoglou, διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Yasar University, Izmir–Turkey (Faculty of Communication, Radio, TV and Cinema Department).Από το Λίβανο οι Kassem Istanbouli, Fares Hadi, Samer Koubeissi εκπρόσωποι του Istanbouli Theater -Tyro Association for Artists.Από την Ελλάδα οι: Πανάγος Γεωργόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας, Μαρία Λιακοπούλου, Εκπαιδευτικός Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων, Ήρα Παπαδοπούλου, Ομάδα Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ, Χρήστος Στεφάνου, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων Κέντρου Φιλοξενίας Ελαιώνα. Eπίσης, παρεμβάσεις θα κάνουν οι εκπρόσωποι του StoryDoc σκηνοθέτες Μαρία Πεσλή, Μάρκος Γκαστήν, Αγγελος Κοβότσος, Βασίλης Λουλές, Γεράσιμος Ρήγας, Ηλίας Γιαννακάκης.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν. Αιτήσεις θα γίνουν δεκτές έως τις 17 Μαρτίου με email στο [email protected] . Οι εισηγήσεις θα είναι στα αγγλικά-ελληνικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Υποστηρικτής Επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με το StoryDoc:

Το “ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ’’ – StoryDoc ( www.storydoc.gr ) δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια παραγωγής ντοκιμαντέρ τόσο από επαγγελματίες σκηνοθέτες όσο και από ερασιτέχνες κινηματογραφιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα