Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μόνο αν έχει “waiver”

18:31 9/7/2018 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει “waiver” ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε “η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver”. Ακόμη πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εκπονήσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση

της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για την διαχείριση του κινδύνου.

“Επί του παρόντος η Ελλάδα έχει waiver έτσι το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα (για το χρέος), δεν μπορεί να ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στο QE, ενώ το πρόγραμμα είναι ακόμη σε ισχύ; Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας DSA αναφορικά με αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF”.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πωςτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ότι θα τερματιστεί το Δεκέμβριο του 2018, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι παύει να είναι χαλαρή και υποστηρικτική η πολιτική της. Τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έως και το καλοκαίρι του 2019, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Μάριο Ντράγκι, ως προς την προοπτική σταδιακής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αφενός η τρέχουσα ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αφετέρου το εποπτικό πλαίσιο θα συνεχίσει να δουλεύει και τα κράτη – μέλη θα συνεχίσουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι η τρέχουσα εποπτεία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιουργεί αντικίνητρα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της έκθεσης ή της συσσώρευσης ΜΕΔ, ενώ επιπλέον το νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα να απαλλαγούν από αυτά.

Επιπλέον ο Ντράγκι εκτίμησε ότι τα ΜΕΔ θα μειωθούν σχεδόν σε όλα τα Κράτη Μέλη, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η μη συμβατική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια θα έχει συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ τις ευρωζώνης κατά 1,9% από το 2016 ως το 2020, τόνισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αλλά και συνετή οικονομική πολιτική στα ίδια τα Κράτη – Μέλη και καλωσόρισε την ενισχυμένη δυναμική της συζήτησης για τη δημιουργία μιας “κοινής σταθεροποιητικής λειτουργίας” για τις οικονομίες της ευρωζώνης (όπως η πρόταση της Κομισιόν για την υποστήριξη επενδύσεων), που θα συμβάλει στην μελλοντική απορρόφηση του αντίκτυπου μελλοντικών κρίσεων.

Τέλος καλωσόρισε τις προσπάθειες για τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τις γενικότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενώ δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Ιταλία, ειδικά σε σχέση με το επίπεδο δανεισμού της χώρας που χαρακτήρισε “συμβατή με τα ιστορικά προηγούμενα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα