Ντίξον (Reuters): Οδηγός… αισιοδοξίας για την Ελλάδα – Ο ρόλος του Α. Τσίπρα

Υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι που τα πράγματα θα μπορούσαν στραβά για την Ελλάδα που είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς το ενδεχόμενο να πάνε καλά, γράφει ο μπλόγκερ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Χιούγκο Ντίξον. Το καλύτερο σενάριο είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή, να αρθούν τα

μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί και να συναφθεί συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους -όλα αυτά μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Ντίξον τονίζει ότι δεν τα προβλέπει όλα αυτά. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης έχει τρωθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα. Οι πιο σκληροπυρηνικοί πιστωτές, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, θα βοηθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, μόνο εάν εφαρμόσει απαρέγκλιτα αυτά που συμφωνήθηκαν. Αυτό απέχει πολύ από το να είναι δεδομένο, τώρα που το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να διχάζεται, έστω κι αυτό του προσφέρει ευκαιρίες.

Πάντως, εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, υπάρχει ένας καθαρός δρόμος εξόδου από τα δεινά της Ελλάδας, προσθέτει ο Ντίξον.

Το πρώτο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί μια νέα συμφωνία -ιδίως να προσδιοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για τα επόμενα λίγα χρόνια. Με δεδομένη την καταστροφή του περασμένου μήνα, όταν οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες, η Αθήνα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που απαιτούσαν οι πιστωτές προηγουμένως χωρίς ακόμη περισσότερη εξουθενωτική λιτότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα