ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

[UPDATE] Για την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου ορίστηκε το άνοιγμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, ύστερα από την σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά την εμπλοκή που επικαλέστηκαν τα τραπεζικά στελέχη σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό “παλαιού” και νέου “χρήματος” στα συστήματα των ελληνικών τραπεζών, αποφασίστηκε να οριστεί η ημερομηνία (3 Αυγούστου) με τους όποιους περιορισμούς θα εξειδικεύσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ

θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Ε.Κ και της διοικούσας επιτροπής του χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν ελεύθερα, ενώ σε ό,τι αφορά τους Έλληνες επενδυτές, οι τελευταίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα υφιστάμενα υπόλοιπα στους χρηματιστηριακούς κωδικούς.

Συνολικά, οι Έλληνες θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές α) με πώληση μετοχών β) με έμβασμα απόν το εξωτερικό γ) με καταβολή χρημάτων δ) από τα υπόλοιπα στους κωδικούς.

Για την διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών αρμόδια είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πιθανότατα θα ξεκινήσουν καθώς συμμετέχουν στους διεθνείς δείκτες ενώ θα ισχύσει η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (Short Selling).

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι αρμόδιες αρχές του χρηματιστηρίου συνεδριάζουν σήμερα για να συναποφασίσουν τον ακριβή χρόνο επανέναρξης της χρηματιστηριακής αγοράς με το πιθανό σενάριο πλέον να είναι η Πέμπτη 30 Ιουλίου, με την επιβολή βραχυπρόθεσμων περιορισμών στους Έλληνες επενδυτές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας χθες στο πρακτορείο Reuters.

Οι ξένοι επενδυτές θα θα μπορούν να προβαίνουν ελεύθερα σε αγοραπωλησίες και θα ρευστοποιούν τις μετοχές χωρίς να εγκλωβίζονται τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα.
Το σχέδιο που είχε υπάρξει οι ξένοι να υποχρεούνται να κρατούν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που προήλθαν από ρευστοποιήσεις μετοχών αποσύρθηκε.

Οι Έλληνες ιδιώτες μέτοχοι παραμένουν σε ομηρία υπό την έννοια ότι υπάγονται στα capital controls αλλά πρακτικά θα μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες επί των υφιστάμενων κεφαλαίων.
Αναμένεται αποσαφήνιση για το όριο των 5.000 ευρώ νέας επένδυσης ως χαρακτηριζόμενο νέο κεφάλαιο.

Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΣΟΡΤΑΚΗΔΩΝ

Οι πρώτες συνεδριάσεις θα είναιεπώδυνες κυρίως για τις τράπεζες και λιγότερο επώδυνες για τις υπόλοιπες μετοχές. Προβληματισμός επικρατεί για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν τα margin calls επενδυτών σε περίπτωση που εκδηλωθεί ισχυρή πτώση. Αρκετοί χρηματιστές πιστεύουν πως η αγορά της Αθήνας θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα η “χαρά των σορτάκηδων” (ενδεικτική η χθεσινή τοποθέτηση των χρηματιστών Αλ. Μωραϊτάκη και Αλ. Σίνου), ενώ παρά την απαγόρευση του short selling, πολλοί προβλέπουν ότι θα υπάρξει άγρια κερδοσκοπία βραχυπρόθεσμα εφόσον δεν υπάρχουν ικανοί αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά και οι τιμές των μετοχών υποχωρήσουν απότομα.

Αγωνιούν οι μέτοχοι των τραπεζών

Μεγάλη είναι η αγωνία των μετόχων των τραπεζών για την επόμενη ημέρα, με φόντο την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στην περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, μέτοχοι και ΤΧΣ θα χάσουν τα πάντα, ωστόσο διερευνούνται άλλες λύσεις προκειμένου να μην υποστούν ολοκληρωτική ζημιά οι μέτοχοι.

Η λύση είναι να παραμείνει μέτοχος το ΤΧΣ στις τράπεζες, να δοθούν κίνητρα για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις ΑΜΚ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών μετά την ολοκλήρωση των stress tests και να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση των μην εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με το σενάριο της bad bank να παραμένει στο τραπέζι.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 36,5 δισ. μετοχές εκ των οποίων το 55% το κατέχει το ΤΧΣ και 45% ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι αρμοδιότητες εξυγίανσης ή πρόωρης εξυγίανσηςτων τραπεζών μεταβιβάζονται με βάση τον νόμο που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή, στο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB).

Keywords
Τυχαία Θέματα