Νέο σενάριο για τα ποσοστά αναπλήρωσης από το υπουργείο Εργασίας

Ανανεωμένη κλίμακα με τα ποσοστά αναπλήρωσης επεξεργάζεται το Υπ. Εργασίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η κλίμακα αυτή έχει ως εξής:

· έως 15 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 0,77% κατ’ έτος (έναντι 0,8% που προέβλεπε το αρχικό ασφαλιστικό προσχέδιο )

· μεταξύ 15-18 ετών ανέρχεται στο 0,85% (έναντι 0,92% που προβλεπόταν αρχικά)

· μεταξύ 18-21 ετών το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται στο 0,95% (από 1,04%)

· μεταξύ 24-27 ετών ανέρχεται στο 1,31% (από 1,29%)

· μεταξύ 39-42 ετών μένει στο 2%

Με βάση το παραπάνω σχέδιο της

προτεινόμενης νέας κλίμακας των ποσοστών αναπλήρωσης μειώνονται οι συντελεστές για όσους έχουν συμπληρώσει έως 25 χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη. Η μείωση αυτή εξετάζεται από το Υπ. Εργασίας ύστερα από τις πιέσεις που έχουν ασκήσει οι θεσμοί.

Σύμφωνα με τις προθέσεις του αρμοδίου υπουργείου, τα νέα αυτά ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν για όσους ασφαλισμένους καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου νέου ασφαλιστικού νόμου.

Με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα επαναϋπολογιστούν και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Η χρονική στιγμή του επαναϋπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση προτείνει να γίνει έως το 2018, ενώ οι θεσμοί νωρίτερα. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει να διατηρηθεί η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ του ύψους των συντάξεων που έχει υπολογιστεί με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και εκείνου του ύψους που προκύψει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μέχρι τα μέσα του 2018 και, έπειτα, να ξεκινήσει η απομείωση της (ειδικά αν αυτή ξεπερνά τα 300 ευρώ, σύμφωνα με ένα σενάριο).

Από το capital

Keywords
Τυχαία Θέματα