ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Απόψε στις 18.30 Σαμαράς – Βενιζέλος

Γτις 18.30 κανονίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει των ανακοινώσεων για τον ανασχηματισμό, αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας της δικομματικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μετά τη συνάντηση, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης,

που αφορά την «επαναθεμελίωσή» της, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, τη νέα προγραμματική συμφωνία, αλλά και τη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων.

Οι δύο αρχηγοί θα επιβεβαιώσουν ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα πάντα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών.

Παράλληλα θα στείλουν το μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η κυβέρνηση που συγκροτούν θα έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, αφού άλλωστε διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο επίπεδο του νέου κυβερνητικού σχήματος, το καθοριστικό θα είναι αν θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με θέση αντιπροέδρου και υπουργείο, όπως είθισται να γίνεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας στα ευρωπαϊκά κράτη.

Το πρώτο θέμα είναι οι σχέσεις με τους εταίρους και η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει και στο ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Τα βασικά σημεία της νέας προγραμματικής συμφωνίας θα έχουν να κάνουν με θέματα όπως, οι απολύσεις στο δημόσιο, το νέο φορολογικό, η ανάσχεση της ανεργίας, το μεταναστευτικό και αντιρατσιστικό ζήτημα -με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει επιδείξει ήδη μεγάλη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα- τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όπως ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Πάντως, ο χρόνος είναι περιορισμένος και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες. Την Παρασκευή αρχίζει και το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα