ΑΛΒΑΝΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Νίκησαν και οι δύο! Μπερίσα εναντίον Ράμα

Για νίκη στις χθεσινές εκλογές στην Αλβανία κάνουν λόγο με ανακοινώσεις τους τόσο ο δεξιός συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα όσο και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του σοσιαλιστή Εντι Ράμα.

“Η “Αναγέννηση” νίκησε”, δήλωσε ο Εντι Ράμα σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα ενώπιον υποστηρικτών του. Ο Ράμα έκανε έκκληση στους αρχηγούς της αστυνομίας, τους οποίους κατηγόρησε ως εμπλεκόμενους σε προσπάθειες για νοθεία, να μην τολμήσουν

να πειράξουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διότι, όπως είπε, “ο Μπερίσα δεν είναι παρά ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα πρέπει να ετοιμάσει την παράδοση της εξουσίας στον αριστερό συνασπισμό.”

“Είμαι πεπεισμένος για τη μεγάλη μας νίκη”, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του συνασπισμού της Δεξιάς Σαλί Μπερίσα.
«Ελάχιστες ιδεολογικές διαφορές»

Κατά τον προεκλογικό αγώνα η «Συμμαχία για απασχόληση, ευημερία και ένταξη» έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η «Συμμαχία για μία Ευρωπαϊκή Αλβανία» είχε εστιάσει περισσότερο στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Αλβανίας, υποσχόμενο παράλληλα καλύτερες υποδομές και λιγότερη διαφθορά. Ωστόσο οι ιδεολογικές διαφορές δεν είναι διακριτές. «Ο προεκλογικός αγώνας επικεντρώνεται λιγότερο σε ουσιώδη θέματα και περισσότερο στις αλληλοκατηγορίες περί διαφθοράς» τονίζει ο Φρανκ Χάντκε, διευθυντής του γραφείου του ιδρύματος Friedrich Ebert στα Τίρανα.
Εξαίρεση αποτελεί η οικονομική ατζέντα, που κυριαρχεί στον προεκλογικό αγώνα. «Το κυβερνών κόμμα θέλει να διατηρήσει το αποκαλούμενο flat tax, δηλαδή έναν ενιαίο φόρο για όλα τα εισοδήματα, θεωρώντας ότι έτσι προσελκύονται ξένοι επενδυτές, ενώ αντίθετα οι σοσιαλιστές ζητούν μία προοδευτικά αυξανόμενη φορολόγηση με τρεις κλίμακες» επισημαίνει ο Τόμας Σρέπελ από το πολιτικό ίδρυμα Konrad Adenauer. Σε προσωπικές αντιδικίες με τον αντίπαλο έχουν εμπλακεί τόσο ο Σαλί Μπερίσα, όσο και ο Έντι Ράμα. «Οι πολιτικές συζητήσεις εξαντλούνται σε ευφυολογήματα και προσωπικές επιθέσεις» δηλώνει ο Μουσταφά Νάνο, ειδικός σε θέματα μέσων ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα