ΝΑΤΟ: Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο – Στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα

09:40 3/6/2014 - Πηγή: BankWars

Τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να πάρει ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, αναμένεται να συζητήσουν την Τρίτη οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και η βελτίωση της ικανότητας της συμμαχίας να ανταποκριθεί στις ανορθόδοξες τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τους

τελευταίους 3 μήνες, οπότε και ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν αποστείλει μαχητικά αεροπλάνα και πλοία, ενώ έχουν εντείνει τα στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν θορυβηθεί από τις ενέργειες της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, θα εξετάσουν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και τους τρόπους αντίδρασης στις τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές για τη συμμαχία ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόκληση όσον αφορά τη σταθερότητα, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λιούτ. Η Πολωνία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να τοποθετήσει μόνιμες δυνάμεις στα εδάφη της εις αντίδραση στις ενέργειες της Ρωσίας, μία κίνηση που η Μόσχα υποστηρίζει πως θα παραβίαζε τη συμφωνία του 1997 μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει μόνιμα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμμάχους υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στα ανατολικά είναι αφενός ιδιαίτερα δαπανηρή και αφετέρου δεν αποτελεί στρατιωτική αναγκαιότητα, ενώ θα είναι μια κίνηση άσκοπα προκλητική προς τη Μόσχα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φθάνει σήμερα στη Βαρσοβία, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Ευρώπη που θα καταλήξει με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Αναμένεται να διαβεβαιώσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την «προσήλωση» της Ουάσινγκτον στην υπεράσπιση της ασφάλειάς τους στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και να τονίσει «την ανάγκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών», εξήγησε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Παρόντες στη Βαρσοβία θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και πολλοί πολιτικοί ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει στην Πολωνία τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο είναι πιθανόν να συζητήσουν την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Άλλωστε, ο βοηθός του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ντέρεκ Σόλετ δήλωσε χθες στο Κίεβο ότι συζήτησε με τις ουκρανικές αρχές για τη «χορήγηση βοήθειας ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση των αμυντικών δομών της Ουκρανίας».

Original article: ΝΑΤΟ: Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο – Στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα