Ναι είπαν τελικά και οι Βαλόνοι στη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Καναδά – CETA

Υπέρ της συμφωνίας εμπορίου ΕΕ-Καναδά – CETA ψήφισε το περιφερειακό Κοινοβούλιο της γαλλόφωνης Βαλονίας. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε την λύση του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί μετά τις αντιδράσεις εναντίον της που κινδύνευαν να βυθίσουν τη συμφωνία στο σύνολό της.

Οι ενστάσεις των Βαλόνων αφορούσαν τόσο τις πιθανές κοινωνικές, όσο και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της προωθούμενης οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά. Πίσω όμως από το βέτο της γαλλόφωνης Βαλονίας βρισκόταν και άλλη μία

αντίθεση με την ολλανδόφωνη Φλάνδρα. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών της Φλάνδρας με τον Καναδά είναι δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο της Βαλονίας. Είναι και αυτός ένας λόγος που οι Φλαμανδοί τάχθηκαν από την αρχή υπέρ της συμφωνίας, σε αντίθεση με τους Βαλόνους.

Οι βουλευτές της Βαλονίας, υπερψήφισαν το νέο αναθεωρημένο κείμενο με 58 ψήφους υπέρ και πέντε κατά.

Στο σύνολό τους οι 28 κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ υποστηρίζουν την υπογραφή της CETA, της οποίας οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει κατά 20% το εμπόριο, όμως η κεντρική κυβέρνηση του Βελγίου δεν είχε κατορθώσει έως σήμερα να δώσει την συγκατάθεσή της επειδή όφειλε να έχει εγκριθεί το κείμενο από τις ομόσπονδες περιφέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα