Ν. Καραμούζης: Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας

Εμφανώς συγκινημένος ολοκλήρωσε την ομιλία του από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Eurobank ο απερχόμενος πρόεδρός της, Νικόλαος Καραμούζης, εκφράζοντας την ευχή του ο διάδοχός του να είναι Έλληνας.

O κ. Καραμούζης ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού και της διοικησης της τράπεζας, τους μετόχους και προσωπικά τον Prem Watsa που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του, τον Νίκο

Νανόπουλο και το Σπύρο Λάτση, που του έδωσαν πριν από 19 χρόνια την ευκαιρία και το προνόμιο να βρεθεί στον όμιλο της Eurobank που όπως είπε ήταν μια πολύτιμη προσωπική εμπειρία και κορυφαία επαγγελματική καταξίωση.

“Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου ότι συνέβαλα στην ανάπτυξη της τράπεζας διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου. Η τράπεζα είναι δυνατή, έχει κύρος και αξιοπιστία, είναι θωρακισμένη από κινδύνους. Έχει στέρεες βάσεις για να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, έχοντας ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το άξιο προσωπικό της”, είπε ο Ν. Καραμούζης.

«Παραμένω νέος, δημιουργικός και ανήσυχος και διαθέτω ακόμη απόθεμα εμπειρίας και δημιουργικότητας για να αναζητήσω νέες προκλήσεις και εμπειρίες, ενδεχομένως και εκτός του τραπεζικού κλάδου», δήλωσε χαρακτηριστικά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την τράπεζα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συνθήκες βελτίωσης για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, το οποίο όμως αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως ο ριζικός μετασχηματισμός του μοντέλου λειτουργίας και των σχέσεων με την πελατεία, τις σημαντικές επενδύσεις και τη μετακίνηση πόρων προς το σκοπό αυτό, το υψηλό ακόμη κόστος λειτουργίας, τη μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, την απεξάρτηση από τον ELA, τον ανταγωνισμό από μη τραπεζικούς φορείς και τις καταιγιστικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, τη συνεχή προσαρμογή με το εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, την ολοκλήρωση των πλάνων αναδιάρθρωσης στα τέλη του 2018, και τον σταδιακό μηδενισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Όπως τόνισε ο Ν. Καραμούζης, “μετά από 30 χρόνια εμπειρίας στις τράπεζες, μπορώ να δηλώσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει τράπεζα με την πελατεία δυσαρεστημένη, το προσωπικό απογοητευμένο, και την κοινωνία απέναντι, χωρίς σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση με διαφάνεια και συνετή διαχείριση των κινδύνων. Η διαχρονική δύναμη μιας τράπεζα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, μεταξύ των οποίων η φήμη, η αναγνώριση από την κοινωνία, και το ήθος των διοικούντων της”.

Ο Ν. Καραμούζης δήλωσε ότι σήμερα “έχουμε καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση”, τόνισε όμως ότι το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 έχει ορισμένες περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

«Είναι πρωτοφανής η διακριτική μεταχείριση μη Ελλήνων πολιτών, καθώς αποκλείστηκαν όσοι είχαν οποιαδήποτε σχέση με το εγχώριο σύστημα», υπογράμμισε για να συνεχίσει: «Ελπίζω η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το ΤΧΣ να εξετάσει με ευρύ πνεύμα την αναθεώρηση του νόμο στα συγκεκριμένα θέματα και εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών (ΕΒΑ) και τις προδιαγραφές του SSM στο fit and proper, ώστε να ισχύουν εδώ όσα ισχύουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

«Στο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να συμμετέχει ένα ισορροπημένο μείγμα προσωπικοτήτων, ειδικοτήτων και εμπειριών», είπε ο κ. Καραμούζης, με συμμετοχή και ξένων στελεχών.

Τόνισε τέλος ότι η οικονομική κρίση σταδιακά θα παρέλθει, όμως ο κίνδυνος είναι να αφήσει πίσω της ένα τοξικό περιβάλλον διχαστικών προσεγγίσεων.

Τον Ν. Καραμούζη αποχαιρέτισε από το βήμα των μετόχων και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, εξαίροντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Eurobank αλλά και στην προσωπική επαγγελματική ωρίμανση, πλειάδα στελεχών και προσωπικά του ιδίου.

“Είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε με κριτήριο πάντα το συμφέρον της τράπεζας, η συνεργασία μαζί του ήταν μια μοναδική επαγγελματική πρόκληση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα