ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μυρίζει μπαρούτι – Χιλιάδες φιλορώσοι ψηφίζουν για ανεξαρτησία από το Κίεβο

UPD:

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, σύμφωνα με πηγές των αυτονομιστών, συνεχίζεται η προσφυγή στις κάλπες για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που οργανώνουν οι ρωσόφιλοι , από το οποίο θα κριθεί το μέλλον της Ανατολικής Ουκρανίας. Φωτογραφίες από την πρωτεύουσα της περιφέρειας δείχνουν ουρές ανθρώπων να περιμένουν υπομονετικά έξω από εκλογικά κέντρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει

τα αποτελέσματα των «υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων» που διεξάγονται σήμερα στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.«Τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

Η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου δήλωσε ότι σε πολλές ρωσόφωνες περιοχές δεν γίνεται καν ψηφοφορία, ενώ ο εκπρόσωπος τη ουκρανικής προεδρίας Σεργκέι Πασίνσκι έκανε λόγο για καμπάνια εγκληματιών «που δεν θέλουν τίποτα άλλο από το να καλύψουν τα εγκλήματά τους. Όπως μεταδίδει από τη Μόσχα ο ανταποκριτής μας Δημήτρης Λιάτσος, σε ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης από τα εκλογικά τμήματα οι άνθρωποι δείχνουν αποφασιστικότητα και πείσμα. «Έχουμε πια ξεπεράσει το φόβο, κάθε μέρα κάνουμε κηδείες, έχουμε είναι υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να αντιδράσουμε», δηλώνει στην κάμερα μια γυναίκα. «Αυτοί μας ρίχνουν με τα όπλα και εμείς ρίχνουμε …ψήφους, άλλο δρόμο να ακουστεί η φωνή μας δεν έχουμε», εξηγεί ένας ψηφοφόρος από το Σλαβιάνσκ, πόλη που έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης κατά των εθνικιστών.

Οι επιχειρήσεις τους στρατού συνεχίζονται

Αλλά και στη Μαριούπολη η οποία χθες, μέσα στο πένθος κήδεψε τους νεκρούς από το μακελειό που προκάλεσαν τα μέλη του ” Δεξιού Τομέα”, οι κάλπες έχουν στηθεί ακόμα και σε σκηνές σε πλατείες. Στην πόλη οι εθνικιστές έχουν παραδώσει στις φλόγες τα περισσότερα δημόσια κτήρια, της εισαγγελίας, της αστυνομίας, του δημαρχείου, ακόμα και τους στρατώνες όπου ήταν η βάση τους και που φεύγοντας τη νύχτα, τους παρέδωσαν στις φλόγες.

Η διαδικασία ψηφοφορίας πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των μονάδων καταστολής, με την πλειοψηφία των αστυνομικών να έχει περάσει στο απέναντι στρατόπεδο. Το ενδιαφέρον σήμερα έγκειται, επίσης, στο γεγονός ότι ο βιομηχανικός Όμιλος “ΜΕΤ-ΙΝΒΕΣΤ” του Ρινάτ Αχμέντοφ, του μεγαλύτερου ολιγάρχη της χώρας, ( 14,5 δις $ σύμφωνα με το FORBES ), καταδικάζει την αιματοχυσία στη Μαριούπολη, απαιτεί από τις αρχές του Κιέβου “να αναγνωρίσουν τα λάθη τους” και να απομακρύνουν άμεσα το στρατό και την εθνική φρουρά από το Ντονιέτσκ. Προτείνει τη δημιουργία λαϊκής πολιτοφυλακής από εργάτες των εργοστασίων του Ομίλου!

Το «δημοψήφισμα» ολοκληρώνεται αργά το βράδυ και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μετά τα μεσάνυχτα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Επτά εκατομμύρια Ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή σε δυο δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. O Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μεταβατικός πρόεδρος της Oυκρανίας, υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την άβυσσο.

Μέσω των δημοψηφισμάτων αυτών οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας.

Στα ψηφοδέλτια αναγράφεται η εξής ερώτηση και για τις δυο επαρχίες: «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ».

Αν και για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αμφιβολία, αυτό που παραμένει να αποσαφηνιστεί είναι η συμμετοχή των πολιτών. Ανάλογα με τη συμμετοχή θα κριθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αγνόησαν την έκκληση του προέδρου Πούτιν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα.

Το αποτέλεσμα θα έχει δυνητικά ιστορικές συνέπειες και γι’ αυτό είναι στο επίκεντρο της προσοχής των 45εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας αλλά και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

Στο Σλαβιάνσκ, μια πόλη 110.000 κατοίκων κοντά στο Ντόνετσκ που θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών, ο αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος Βιατσεσλάβ Πονομάριεφ δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει 100 % συμμετοχή. Στο Ντόνετσκ, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκουιν, μίλησε για «εκατομμύρια» ψηφοφόρων.

Οι εκλογικές επιτροπές δεν έχουν θέσει ελάχιστο όριο συμμετοχής για να οριστεί έγκυρη η ψηφοφορία και, σύμφωνα με τους επικεφαλής των αυτονομιστών, «το δημοψήφισμα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας και του πολέμου».

Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντόνετσκ, περισσότερα από 1.200 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Τα πρώτα αποτελέσματα ενδεχομένως να γίνουν γνωστά τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Σε περιοχές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες εθελοντές θα είναι υπεύθυνοι «για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν ταραχές». Ο φόβος του Κιέβου και των δυτικών δυνάμεων είναι μια επανάληψη του σεναρίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, που ουσιαστικά οδήγησε στη χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας , από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Για “παράνομα δημοψηφίσματα” κάνουν λόγο Παρίσι και Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ανατολική Ουκρανία είναι “παράνομα” και προειδοποίησαν τη Ρωσία για “συνέπειες” αν δεν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου.

“Τα δημοψηφίσματα που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας είναι παράνομα”, ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την πόλη Στράλσουντ της Γερμανίας.

Οι προεδρικές εκλογές όμως, τόνισαν Μέρκελ και Ολάντ, είναι “υψίστης σημασίας”.

Παράλληλα, όπως έκαναν γνωστό, οι ηγέτες των δύο χωρών θα επιβάλλουν “τις απαραίτητες συνέπειες” αν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έκδοση της ανακοίνωσης η Μέρκελ είπε ότι αν αποτύχουν οι εκλογές της 25ης Μαϊου “είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας”.

Original article: ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μυρίζει μπαρούτι – Χιλιάδες φιλορώσοι ψηφίζουν για ανεξαρτησία από το Κίεβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα