Μοντέλο ΗΠΑ και στην Ευρώπη – Η Ιαπωνία ξεκίνησε

Το μοντέλο της ποσοτική χαλάρωσης που μόλις ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ και έφερε θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία της χώρας, όπως υιοθετήθηκε από την Ιαπωνία φαίνεται πως τελικά υιοθετηθεί και από την Ευρώπη.

Ο Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, δηλώνει πως το QE μπορεί να έλαβε τέλος στις ΗΠΑ, αλλά θα συνεχιστεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. “Ο Mario Draghi θα προχωρήσει στη λήψη καίριων αποφάσεων, όχι γιατί θέλει να είναι αποτελεσματικός, αλλά γιατί δεν έχει άλλη επιλογή”, επισημαίνει ο ίδιος. Όπως εξηγεί ο El-Erian, η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχής αφού θα εξοικονομηθεί χρόνος ώστε η οικονομία να μπορέσει να ισχυροποιηθεί.

Η BoJ ήδη ανακοίνωσε απροσδόκητα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, αυξάνοντας τη ρευστότητα της ιαπωνικής οικονομίας στα 80 τρισεκατομμύρια γεν (726 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, από τα 60-70 τρισεκατομμύρια γεν.

Φαίνεται όμως πλέον πως τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει σύντομα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων που εμφανίζονται ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ενός QE “τύπου” Fed.

Ενδεικτικό είναι πως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνυ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση παρόμοια με αυτή που υιοθέτησε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε μάθει στη ζωή ότι δεν πρέπει ποτέ να πούμε, ποτέ» δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο CNBC, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημειώνεται πως ο Νοβότνυ είχε ταχθεί το Σεπτέμβριο κατά του προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων από την ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα