Μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε απροσδόκητα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, αυξάνοντας τη ρευστότητα της ιαπωνικής οικονομίας στα 80 τρισεκατομμύρια γεν (726 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, από τα 60-70 τρισεκατομμύρια γεν, που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Η Τράπεζα

της Ιαπωνίας αποφάσισε επίσης να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων κατά 30 τρισεκατομμύρια γεν και να επεκτείνει τη μέση διάρκειά τους στα 10 έτη. Ακόμη, θα τριπλασιάσει τις αγορές ETFs και real-estate investment trusts.

Στην σχετική ανακοίνωση, η BoJ εξηγεί πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η σημαντική μείωση στις τιμές ενέργειας που συνεπάγεται, επηρεάζουν αρνητικά τα σχέδια για ώθηση του πληθωρισμού. Έτσι, η BoJ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν καμία ενέργεια από τη πλευρά της Τράπεζας στη σημερινή συνεδρίαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «στείλει» το δολάρια πάνω από τα 110 γιεν για πρώτη φορά από την κρίση του 2008.

Στο ταμπλό ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 4,83% στις 16.413,76 μονάδες και ο ευρύτερος Topix στις 1.333,64 μονάδες ενισχυμένος κατά 4,28%.

Keywords
Τυχαία Θέματα