Μητσοτάκης: «Οχι» στην πρόταση δυσπιστίας ισοδυναμεί με «ναι» στη συμφωνία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την για ρεσιτάλ υποκρισίας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Ο αρχηγός της ΝΔ ξεκινώντας την ομιλία τόνισε ότι είναι χρέος της ΝΔ να πράξει ότι είναι αναγκαίο προκειμένου, όπως τόνισε, να δοθεί τέλος στην ανεύθυνη πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Είναι χρέος

μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να σας σταματήσουμε και οι εκλογές να βάλουν ένα τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επιπροσθέτως έστρεψε τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Θα είστε ο πρωθυπουργός που είπατε ναι σε όλα όσα οι προκάτοχοί σας είπαν όχι», υπογράμμισε ενώ επεσήμανε πως η πρόταση δυσπιστίας ενεργοποιήθηκε από τη ΝΔ προκειμένου να τεθούν όλοι οι βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Τόνισε δε, πως ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας έιναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας που επίκειται να υπογράψουν Τσίπρας-Ζάεφ. «Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο. Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως Μακεδόνες, αλλά να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους. Και από την Ελλάδα. Υποχρεωτικά».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για πολιτική υποκρισία και κυνισμό. Παρέθεσε παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει. «Έχουν περάσει κι άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα. Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής», υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

-Ψήφος κατά της πρότασης μομφής είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο. Ψηφίζοντας όχι βγάζετε ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες.

-Η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που είναι δύσκολα να αλλάξουν στο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Συμπεριλαμβανομένων και τον βουλευτών των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου. Να αντιληφθούν όλοι το πρωτοφανές θέατρο υποκρισίας που έχει στηθεί. Στα λόγια οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία. Ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα με πάθος τον πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες. Εισάγετε στη συνταγματική τάξη έναν νέο όρο, αυτόν τον ευκαιριακής δεδηλωμένης. Σας αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης. Εχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από εδώ, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής.

-Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφερόταν να λύσει το πρόβλημα. Ήθελε να φαίνεται ότι αυτός θέλει λύση και οι άλλοι τον εμποδίζουν. Έπαιξε από την αρχή ένα μικροπολιτικό παιχνίδι. Ο κύριος στόχος του ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα ειδικά στη ΝΔ. Εξάλλου ο κ. Βούτσης είχει προβλέψει αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού μέσω Σκοπιανού. Ο κ. Τσίπρας ουδέποτε επεδίωξε συναίνεση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Έκανε μυστική διπλωματία. Περιφρόνησε τους πολίτες που εξέφρασαν τις πατριωτικές τους ανησυχίες.

-Εμείς στη ΝΔ σεβόμαστε και ακούμε τους πολίτες. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας σταματήσουμε ακολουθώντας κοινοβουλευτικες διαδικασίες. Παίρνουμε δύναμη από τους πολίτες αλλά δεν υποδαυλίζουμε τα ποτάμια της αγανάκτησης.

-Ο κ. Τσίπρας έψαχνε λύση με κάθε τρόπο χωρίς κόκκινες γραμμές.

-Ο κ. Τσίπρας υλοποιεί την ατζέντα άλλων που τον βρήκαν εύκολο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες. Μετά από αύριο η ιστορία θα γράψει ότι εσείς είπατε τελικά ναι σε αυτά που όλοι οι προκάτοχοί σας είχαν πει όχι. Μόνο εσείς τα δεχθήκατε. Πρωτοφανής η οπισθοχώρηση από την εθνική γραμμή. Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί αύριο.

-Απαξ και αποδέχεστε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, η γεωγραφικός προσδιορισμός δεν έχει αξία. Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά ο λαός του όχι. Αν στη Β. Μακεδονία υπάρχουν Μακεδόνες, τότε κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν Μακεδόνες στη Ν. Μακεδονία. Έχετε καταλάβει τι κάνατε; Ενισχύετε με τη συμφωνία τον σκοπιανό αλυτρωτισμό.

-Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν πρωθυπουργό που λέει ψέματα. Πού είναι το Severna Μacedonia; Μάλλον δεν ξέρετε πού βάζεται την υπογραφή σας. Είναι δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού να λέγεται ο κάθε σκοπιανός μακεδόνας; Και τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα; Με τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας; Μικτές επιτροπές θα γράφουν τα βιβλία της ιστορίας μας;

-Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού, ικανή πλέον για τα πάντα.

-Εγώ έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Αμφιβάλλω αν το ίδιο γίνετια με εσάς. Δεν θα επιτρέψω να διχαστούν οι Έλληνες για να ενωθούν οι Σκοπιανοί. Δεν θα επιτρέψω στους Έλληνες να διχαστούν μεταξύ τους. Για εμένα το ή εμείς ή αυτοί είνια ολέθριο. Ελπίζω να μην κρύνει συμψηφισμούς η συμφωνία.

-Η μυστική διπλωματία, η στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων εχουν προκαλέσει μια τυφλή αγανάκτηση. Τα πάθη πολιορκούν τη λογική και οι χειρισμοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνουν λαβή σε περιθωριακά στοιχεία να κάνουν ασκήσεις εθνικισμου.

-Οι εκλογές είναι θέμα μηνών και εσείς κ. Τσίπρα θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει, εκείνη του χειρότερου πρωθυπουργού της μεταπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα