Αίσιο τέλος στην υπόθεση της απαγωγής στη Συρία – Ελεύθεροι οι δύο Μητροπολίτες

[UPD] Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των δύο μητροπολιτών της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθησαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με την οργάνωση “l’Œuvre d’Orient”, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Γρηγόριος Yohanna Ibrahim, αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος).

“Οι δύο Μητροπολίτες φέρεται ότι βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία

του Χαλεπίου”, σημειώνει η ένωση.

Τσετσένοι τζιχαντιστές φέρεται να είναι οι απαγωγείς των δύο μητροπολιτών στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με την επισκοπή της Εκκλησίας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars, ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο, διευκρινίζει η επισκοπή σε ανακοίνωσή της.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε, μια ένοπλη ομάδα Τσετσένων σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και απήγαγε τους μητροπολίτες. Ο οδηγός σκοτώθηκε» προσθέτει η επισκοπή στην ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία, στην οποία έγινε η απαγωγή, ούτε τις συνθήκες θανάτου του οδηγού.

Από το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαρκείς τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών, Δ.Αβραμόπουλο, σχετικά με την υπόθεση απαγωγής του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Γρηγόριου Yohanna Ibrahim.

Στην απαγωγή των δύο μητροπολιτών στη Συρία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

«Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι. Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δραματική εξέλιξη, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια «για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου δήλωσε πως αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τις απαγωγές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση τους.

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος

Την ολόψυχη συμπαράστασή του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και προσωπικά στον Πατριάρχη Ιωάννη, αδελφό του απαχθέντος Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

«Εύχομαι και προσεύχομαι αυτή η δραματική περιπέτεια, με τη βοήθεια του Θεού, να τελειώσει σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για κληρικό που με την παρουσία και το έργο του τιμά την Εκκλησία. Και ας γνωρίζουν όλοι ότι οι διάκονοι της Εκκλησίας λειτουργούν πάντα ως πρεσβευτές και αγγελιοφόροι της ειρήνης, ιδιαίτερα στις εύφλεκτες ζώνες του πλανήτη μας, και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος σε δήλωσή του.

Ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση των δραματικών εξελίξεων στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου βρίσκεται σε συνεχείς επικοινωνίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς και με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η δοκιμασία του Μητροπολίτη και εν συνόλω του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου να ξεπεραστεί άμεσα. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών πως ήδη έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση να έχει αίσια έκβαση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Θύμα απαγωγής έπεσε ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος. Επίσης άνθρωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας μιλώντας στο Romfea.gr, ανέφεραν ότι ταυτόχρονα με τον Μητροπολίτη Παύλο απήγαγαν και τον Επίσκοπο των Μαρωνιτών κ. Ιωάννη.

Το άκουσμα της είδησης έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, και ο Πατριάρχης κ. Ιώαννης, ο οποίος είναι κατά σάρκα αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Αρχές της χώρας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.Οι πληροφορίες του Romfea.gr αναφέρουν ότι η απαγωγή έγινε στα σύνορα της Τουρκίας, ενώ σκότωσαν τον οδηγό και τον διάκονο του Μητροπολίτη.Να σημειωθεί ότι πριν δέκα ημέρες το σπίτι του Μητροπολίτη δέχθηκε επίθεση από ρουκέτα, στην πόλη όπου μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τον στρατό του Προέδρου Άσαντ.Ποιος είναι ο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου

Ο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία. Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής.

Ήταν αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας.

Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό του έργο έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά. Θεωρείται από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα