Μισθοί: Αύξηση μέχρι 196 ευρώ σε 314.000 δημόσιους υπαλλήλους!

Αύξηση του βασικού μισθού, από 7 έως 196 ευρώ, για 314.000 περίπου υπαλλήλους (σε σύνολο περίπου 567.000), η οποία θα χορηγηθεί σε βάθος τετραετίας (25% κάθε 1 Ιανουαρίου αρχής γενομένης από την 1/1/2016), προβλέπει το νέο σύστημα αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

“Παγώνει”, ωστόσο, οποιαδήποτε άλλη μισθολογική εξέλιξη μέχρι το τέλος του 2017, ενώ οι αυξήσεις με βάση τα κλιμάκια, θα ξεκινήσουν και πάλι από τις αρχές του 2018.

Οι υπάλληλοι θα κατατάσσονται σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής τους (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ).

Συγκεκριμένα,

προβλέπονται 13 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 19 για αυτούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευση.

Η ένταξή τους θα καθορίζεται ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία, τα έτη υπηρεσίας, τα αυξημένα τυπικά προσόντα.

Προβλέπεται προωθημένη μισθολογική κατάταξη για τους υπαλλήλους με αυξημένα τυπικά προσόντα, αλλά και για τους κατόχους μεταπτυχιακών η/και διδακτορικών τίτλων σπουδών, καθώς και για τους αποφοίτους της Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Αυξήσεις, κατά μέσο όρο 14%, υπάρχουν και στα επιδόματα ευθύνης:

Γενικός Διευθυντής από 900 ευρώ σε 1.000 ευρώΔιευθυντής από 400 ευρώ σε 450 ευρώΥποδιευθυντής από 300 ευρώ σε 350 ευρώΤμηματάρχης από 250 ευρώ σε 300 ευρώ

Πέραν του επιδόματος θέσης ευθύνης, τα υπόλοιπα επιδόματα, παραμεθορίων περιοχών, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η οικογενειακή παροχή, παραμένουν στο ίδιο ύψος και συνεχίζουν να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Εφόσον από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών ο υπάλληλος δικαιούται αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που ελάμβανε με το σημερινό σύστημα, προβλέπεται η διατήρηση προσωπικής διαφοράς η οποία θα συμψηφίζεται με μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού του υπαλλήλου λόγω κανονικής (βάσει ετών υπηρεσίας) μισθολογικής εξέλιξης και όχι λόγω προωθημένης εξέλιξης ή λήψης επιδόματος θέσης ευθύνης.

Επιπλέον, η εξέλιξη θα είναι γρηγορότερη για τους υπαλλήλους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με τις μισθολογικές ωριμάνσεις να δίνονται ανά διετία, ενώ για τους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά τριετία.

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο Δημόσιο παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 για τους ΠΕ.

Παράλληλα, με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο βαθμός με τον μισθό και με αυτόν τον τρόπο η μισθολογική εξέλιξη θα ακολουθεί το συνολικό χρόνο υπηρεσίας που κατέχει ο υπάλληλος, ανεξάρτητα με το εάν έχει καταταγεί με τις μεταβατικές διατάξεις του ισχύοντος μισθολογίου για το προσωπικό που υπηρετούσε κατά την έναρξη ισχύος του (1-11-2011) ή με τις πάγιες διατάξεις για όσους προσλήφθηκαν μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

Ακόμη, ο νέος μισθολογικός νόμος εντάσσει στις ρυθμίσεις του το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης, των υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των αιρετών των ΟΤΑ κ.λ.π., σε προωθημένο μισθολογικό κλιμάκιο για τη διάρκεια της θητείας τους στις θέσεις αυτές. Επίσης, εντάσσεται το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των ΑΔΑ, καθώς και το προσωπικό της ΕΥΠ, κατηγορίες οι οποίες διατηρούσαν ειδικά μισθολογικά καθεστώτα.

Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ την Τρίτη

Οι αλλαγές αυτές πυροδότησαν την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ που διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αύριο το απόγευμα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αυξήσεις πενταροδεκάρες που δίνονται σε πρωτοδιόριστους που στην ουσία δεν υπάρχουν, ενώ “βλέπουν” σκοπιμότητα στο “πάγωμα” των αποδοχών υπαλλήλων που βρίσκονται πριν τη σύνταξη προκειμένου να μην προσμετρηθούν οι αυξημένες αποδοχές στις συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα