ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο

(upd)Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο, μετά το “όχι” της κυπριακής βουλής στο haircut των καταθέσεων, πυροδοτούν δηλώσεις στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου,

κ. Νίκο Αναστασιάδη, για να εκφράσει τη στήριξη της ελληνική κυβέρνησης. Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις αποφάσεις της Κύπρου, δήλωσε ο κηβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Κύπρο, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκήρωσης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο της οποία βρέθηκαν οι κυπριακές εξελίξεις.

Οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι χώρες-μέλη βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Κύπρου και γενικότερα το θέμα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Επεσήμανε ακόμη ότι αιτία της σημερινής κατάστασης είναι μεταξύ άλλων η απουσία ενός διαφανούς τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ότι το θέμα της εποπτείας των τραπεζών «έχει μπλοκαριστεί από την ίδια την Γερμανία και πρέπει να προχωρήσει».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει τις αποφάσεις της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η οφειλόμενη ενέργεια και από την πλευρά του Eurogroup.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι «με τις ενέργειες της κυβέρνησης η χώρα είναι θωρακισμένη».

Ιστορικό σφάλμα χαρακτήρισε την απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επισήμανε δε, πως η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις συνέπειες των εξελίξεων της Κύπρου στην χώρα μας,. «Αντανάκλαση δεν φοβάμαι. Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν θίγονται, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι θωρακισμένο», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Κύπρο, μπορούν να βοηθήσουν και κράτη εκτός ευρωζώνης», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με διορατικότητα, η Ελλάδα δεν έχει την ευελιξία που έχει η Κύπρος».

Ο Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

«Η Κύπρος δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρευρέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τυχόν πτώχευση της Κύπρου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως».

Ο ΧΡ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Κατά την διάρκεια συζήτησης στην βουλή για το επενδυτικό νομοσχέδιο ανέφερε: «Η Κύπρος καλείται να περάσει μία δύσκολη, επώδυνη και πρωτόγνωρη σε ορισμένες πτυχές της διαδικασία. Οφείλουμε ως χώρα να σεβαστούμε την πολιτική απόφαση» και πρόσθεσε: «Η σταθερότητα της Ελλάδας δεν επηρεάζεται. Αναμένουμε τις εξελίξεις και σεβόμαστε τις επιλογές της Κύπρου με έμπρακτη αλληλεγγύη και κατανόηση της δύσκολης κατάστασης. Σε αντίστοιχη δυσκολία βρέθηκε και η Ελλάδα και αναζήτησε λύσεις για έξοδο από την κρίση στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι προσανατολισμένη, η χώρα πλήρως θωρακισμένη απέναντι στις οποιες εξελίξεις στην Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα