Μαρτσέκης: Διαψεύδει σχέση του με την ομάδα της Αlvarez & Marsal-Ποτέ δεν έλεγξα τις Alapis και Proton

Διαψεύδει ο Σπύρος Μαρτσέκης τη σύνδεση του με την ομάδα της Αlvarez & Marsal που ελέγχει τις κυπριακές τράπεζες , σε απάντηση των δημοσιευμάτων, με αφορμή του ότι διευθύνων σύμβουλος στη θυγατρικής της εταιρία ALVAREZ-Marsal στην Ελλάδα, είναι ο κ. Μαρτσέκης και κουμπάρος του Λ. Λαυρεντιάδη.

Η

ανακοίνωση του Μαρτσέκη:

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό μου, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

1) Δεν συμμετέχω και ουδέποτε συμμετείχα στην ομάδα της Αlvarez & Marsal που ασχολείται με τις κυπριακές τράπεζες.

2) Ουδέποτε υπήρξα εργαζόμενος της KPMG Ελεγκτές ΑΕ, παρά μόνον της KPMG Σύμβουλοι ΑΕ, η οποία και αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Ως εκ τούτου ουδέποτε υπέγραψα την έκθεση της KPMG προς την Τράπεζα της Ελλάδος όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα. Επίσης, ουδέποτε προέβην σε ελέγχους των εταιρειών Alapis και Proton όπως ψευδώς αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα και ούτε είχα γνώση αυτών. Άλλωστε δεν θα μπορούσα να το κάνω, καθώς δεν είμαι πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής και δεν μου επιτρέπεται να διενεργώ ελέγχους εταιρειών. Το γεγονός ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει βαφτίσει την κόρη μου το 2005, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επαγγελματική διαδρομή μου.

3) Το προσωπικό δάνειο ύψους 319.000 ευρώ που είχα λάβει από την Τράπεζα Proton αποπληρώνεται κανονικά μηνιαίως και μάλιστα με επιτόκιο αγοράς (σε αντίθεση στα παντελώς ανακριβή δημοσιεύματα για «δανεικά και αγύριστα» από την Proton).

Επειδή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα πλήττουν την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή μου, ευχαριστώ για τη δημοσίευση των παραπάνω για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Χθες μεταδίδαμε:

Διαπλοκής το ανάγνωσμα: Έβαλαν εταιρεία κουμπάρου του Λαυρέντη ο οποίος έδινε από την KPMG «πιστοποιητικά νομιμότητας» σε ProtonAlapis να ελέγξει τις κυπριακές τράπεζες…

Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα site News It. Com.cy είναι ενδεικτική για το πώς γίνονται οι έλεγχοι στις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες. Και για το πώς … όλα κάποια στιγμή τα καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Όλα, στην υπόθεση που θα διαβάσετε παρακάτω, επιφανειακά είναι τέλεια, αλλά κάτω από την άψογη εικόνα, κρύβονται «ανάρμοστες σχέσεις».

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ

«H ανάθεση της έρευνας στην Alvarez & Marsal

Η γενική εικόνα και στην Κύπρο, ήταν ξεκάθαρη. Το τραπεζικό σύστημα έπρεπε να διερευνηθεί ώστε να προκύψουν τα γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξή του και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιους τις είχαν. Αυτή ήταν και η κατεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που δεν μπορούσε να πάρει αποστάσεις από την δύσκολη κατάσταση. Αποφάσισε να μην ανατεθεί η έρευνα σε εγχώρια εταιρεία που δεν είχε το τεκμήριο αντικειμενικότητας και γνώσεων.

Αυτό ήταν το πλαίσιο και όπως συνήθως, επιβεβαιώθηκε η φράση ότι οι καλές προθέσεις οδηγούν στην κόλαση. H έρευνα των τραπεζών ανατέθηκε στην Alvarez & Marsal. Το πρώτο ερώτημα που προέκυψε ήταν γιατί η ανάθεση έγινε στην συγκεκριμένη εταιρία και ποια είναι τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί. Το θέμα προκάλεσε ένταση στη Βουλή μετά από την οποία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναγκάστηκε να στείλει στην Βουλή, την απόφαση με την οποία το έργο είχε ανατεθεί στην συγκεκριμένη εταιρεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Βουλής, στις 15 Νοεμβρίου 2012, έργο του διεθνούς οίκου είναι «η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη».

Μόλις λίγες μέρες πριν η Κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει την σύσταση και άλλης τετραμελούς Επιτροπής Σοφών(!) οι οποίοι θα διερευνήσουν τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας και θα προβεί σε συστάσεις προς την ΚΤΚ σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της σταθερότητας του τομέα».

H εμπλοκή Μαρτσέκη

Το πρόβλημα δεν ήταν μία ακόμα ανάθεση έργου σε συμβουλευτική εταιρεία από τις πολλές που συνωστίζονται στους διαδρόμους των κυπριακών κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών, διεκδικώντας συμβόλαια. Ας υποθέσουμε ότι πράγματι χρειάζονταν να ερευνήσει κάποια εταιρεία γιατί οι τράπεζες χρειάστηκαν κρατική βοήθεια. Το ερώτημα είναι γιατί ανατέθηκε στην συγκεκριμένη, η οποία διαθέτει παρουσία, ως «Alvarez & Marsal Greece» στην Αθήνα και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής είναι ο Σπύρος Μαρτσέκης. Η εταιρεία εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία σε χώρες που είναι πιο μακριά από την Κύπρο όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία…

Ενώ όμως στην Κύπρο, οι περισσότεροι είχαν την εντύπωση ότι η έρευνα εναντίον των «κακών τραπεζών» άρχισε ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για την κατάστασή τους, στην Αθήνα κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, χαμογελούσαν πονηρά. Ο Σπύρος Μαρτσέκης δεν ήταν άγνωστος. Η αμήχανη ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζονταν στην Αθήνα, η ανάθεση του ελέγχου των κυπριακών τραπεζών, στην Alvarez & Marsal του κ. Μαρτσέκη και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες, δεν προέκυπταν από κάποιο κρυφό μυστικό. Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2011, η εφημερίδα «Το Βήμα» αποκάλυπτε ότι για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη και την Proton Bank είχαν μεγάλες ευθύνες οι ορκωτοί λογιστές αλλά και ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης ο οποίος ως ανώτερος διευθυντής της KPMG, παρείχε «ελεγκτικές υπηρεσίες» στην Proton.

Η διαδικασία ελέγχου των τραπεζών

To NewsIt, μελέτησε την υπόθεση και τα επίσημα έγγραφα που αποκαλύπτουν τον σκοτεινό κόσμο των «αντικειμενικών και ανεξάρτητων» ελέγχων στις τράπεζες.

Η χρεοκοπημένη σήμερα Proton Bank, ανήκει στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη όπως και η φαρμακευτική εταιρία ALAPIS. Η διοίκηση της τράπεζας είχε αναθέσει στην KPMG να διερευνήσει αν υπάρχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων της φαρμακευτικής εταιρείας κι αν είναι εύλογες οι αξίες των εταιρειών που είχαν εξαγοραστεί από τον επιχειρηματία. Δεν αποτελεί έκπληξη πια, ότι η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από τον τότε Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της KPMG Σπύρο Μαρτσέκη οποίος στην πολυσέλιδη έκθεση, που υποβάλλει στις 25 Φεβρουαρίου 2011, «τεκμηριώνει» ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι εταιρείες δεν έχουν στενό δεσμό μεταξύ τους, λειτουργούν άψογα και μόνον προσωρινό εμπορικό δεσμό έχουν και επιπλέον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Όλα ωραία και καλά και στο πλαίσιο των συνήθη εμπορικών σχέσεων».

Σημειώνουμε ότι η ALVAREZ-Marsal υποστηρίζει ότι ο κ. Μαρτσέκης είναι μεν στέλεχος της αλλά ο ίδιος ελέγχει άλλα projects. Εδώ αρχίζει και πάλι να μπερδεύεται το … κουβάρι, με το τι είναι νόμιμο και τι είναι ηθικό. Ειδικά όμως στους ελέγχους τραπεζών, που η «πίστη» αποτελεί προτεραιότητα, η όποια νομιμότητα πάει περίπατο, όταν μπαίνουν… ψύλλοι στα αυτιά της αγοράς.

Υ.Γ: Παραλείπουμε από το δημοσίευμα του newsit.com.cy στοιχεία που αφορούν προσωπικά τον κ. Μαρτσέκη σχετικά με την καριέρα του και τον εξαιρετικά ευνοϊκό προσωπικό δανεισμό που έτυχε από την Proton.

Keywords
Τυχαία Θέματα