ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΜΑΛΤΑ: Άλλο εμείς, άλλο η Κύπρος!

Την σύγκριση με την Κύπρο θέλησε να αποφύγει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, J. Bonnici, δηλώνοντας πως «το ενεργητικό των τραπεζών βρίσκεται κάτω του 300% του εθνικού ΑΕΠ της Μάλτας, το οποίο αποτελεί ένα φυσιολογικό νούμερο».

Παράλληλα, ο J. Bonnici απέρριψε τη φημολογία περί παρόμοιας αντιμετώπισης

της τραπεζικής κρίσης σε Λουξεμβούργο και Μάλτα.

«Ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας δεν έχει διεθνή δραστηριότητα, όπως αυτός της Κύπρου» κατέληξε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Μάλτας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε σύγκριση με την Κύπρο, ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού της τομέα, ισχυριζόμενη ότι στην περίπτωση του Λουξεμβούργου, ο εν λόγω κλάδος «συμβάλλει έτσι στην γενική ανταγωνιστικότητα του συνόλου των χωρών μελών».

Με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου εκφράζει την ανησυχία της «για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην Ευρωζώνη και για τις σκέψεις σχετικά με το μέγεθος ενός χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που αυτό θα σήμαινε για την δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα».

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λουξεμβούργου, «πρέπει να υπογραμμισθεί ο θεμελιώδης διεθνής του χαρακτήρας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ο οποίος τον καθιστά σημαντικό σημείο εισόδου για τις επενδύσεις στην ευρωζώνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η διαφοροποιημένη πελατεία του, τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του, η αποτελεσματική επιτήρησή του και η αυστηρή εφαρμογή των διεθνών προδιαγραφών συνιστούν την ιδιαιτερότητά του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα