ΚΥΠΡΟΣ ΘΡΙΛΕΡ: Ξενύχτησαν…τον πεθαμένο – ΔΝΤ: Να πληρώσει η Κύπρου τα 9 δις του ELA της Λαικής!

upd: Ολοκληρώθηκε στις 2.00 στο Προεδρικό Μέγαρο η κοινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών.Οπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι αυτή την ώρα.

«Αγκάθι» στην ουρά της συμφωνίας είναι αξίωση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τρ. Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαικής Τράπεζας.

Σύμφωνα

με καλά ενημερωμένη πηγή που ήταν κοντά στις διαπραγματεύσεις στο Προεδρικό ανέφερε ότι η Τρ. Κύπρου αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ. Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη θεωρώντας ότι η Τρ. Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ ευρώ που είχε συνάψει η Λαική Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως έχει διαρρεύσει, η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 20% για καταθέσεις πέραν των €100 χιλ.

Όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ενώ μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου όλες οι πληροφορίες ήθελαν την Κύπρο να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο της συμφωνίας με την ΕΕ, νέα δεδομένα φαίνεται να προκύπτουν μετά το έκτακτο τηλεγράφημα, το οποίο μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων και στο οποίο αναφέρεται ότι:

«Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Δημοσιογραφικές πηγές από την κυπριακή πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει μπλοκάρει τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας αφού ζητά η Τράπεζα Κύπρου να καλύψει το χρέος των 9 δισ που έχει η Λαϊκή στον ELA. Το ΔΝΤ θέλει ΑΜΕΣΑ να ανακοινωθεί Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΚΑΛΗ” ΛΑΙΚΗ.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές από την Κύπρο αναφέρουν ότι η πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία έχει διαφωνήσει η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση 6 δισ ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη συμφωνίας διεθνούς δανεισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα