ΤΟΥΡΚΙΑ-ΟΤΣΑΛΑΝ: Επίσημη κατάπαυση του πυρός από ΡΚΚ

Μετά από την εντολή του φυλακισμένου ηγέτη των ανταρτών του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να τερματισθεί η ένοπλη εκστρατεία κατά της Τουρκίας με στόχο την αυτονομία, η ανταρτική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν κήρυξε και επίσημα σήμερα-Σάββατο κατάπαυση του πυρός.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς ο ένοπλος αγώνας του PKK συνεχιζόταν επί δεκαετίες. Ο διοικητής των ανταρτών, Μουράτ Καραγιλάν, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε από τον ιστότοπο Firat News,

τόνισε πως “από την 21η Μαρτίου και στο εξής, εμείς ως κίνημα, ως το PKK, επισήμως και ξεκάθαρα κηρύσσουμε κατάπαυση του πυρός”.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί-φυλακί Ιμραλί μετά την καταδίκη του για προδοσία το 1999, κάλεσε το PKK στις 21 Μαρτίου, ανήμερα του κουρδικού Νέου Έτους, να παύσουν το πυρ και να αποσυρθούν από την Τουρκία. Ο Οτσαλάν βρισκόταν από τον Οκτώβριο σε διαπραγματεύσεις με κρατικούς αξιωματούχους για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους αφότου άρχισε, το 1984.

Keywords
Τυχαία Θέματα