ΚΥΠΡΟΣ: Αντιδρά η Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό της δύναμης του Διοικητή που προωθεί η Βουλή

Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα σε πρόταση νόμου για αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Την πρόταση κατέθεσαν ο ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι και ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με την πρόταση θα αυξηθούν τα μέλη του ΔΣ από πέντε σε επτά, και οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι, θα έχουν

βέτο στις αποφάσεις του διοικητή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, ανέφερε ότι το μοντέλο που προτείνεται στην πρόταση νόμου είναι πανομοιότυπο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού όπως εξήγησε, η βουλή δεν υπεισέρχεται σε θέματα αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ και του τρόπου που λειτουργεί ο διοικητής σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου η πολιτική προσέγγιση της πρότασης είναι ότι ο διοικητής θα αποφασίζει αλλά θα πρέπει να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της ΚΤ.

Με τα νέα δεδομένα, σημείωσε, θα αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της ΚΤ και στους δύο εκτελεστικούς συμβούλους θα ανατεθούν συγκεκριμένοι τομείς οι οποίοι θα βοηθούν το διοικητή στην άσκηση των καθηκόντων του.

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν αλλοιώνεται ο ρόλος του διοικητή, προσθέτοντας ότι το μοντέλο είναι μικρογραφία του τρόπου λειτουργίας της ΕΚΤ.

Εκ μέρους της ΚΤ, κατατέθηκε υπόμνημα με τις θέσεις του διοικητή (επισυνάπτεται) ο οποίος καλεί τη βουλή να λάβει τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Τράπεζας σχετικά με τις πρόνοιες του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες εκεί που ο διοικητής είναι επιφορτισμένος με τη διοίκηση της ΚΤ, έχει αρμοδιότητα να ασκεί οποιαδήποτε άλλη εξουσία που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του.

Η εκπρόσωπος της ΚΤ επικαλέστηκε γνωματεύσεις του 2008-2009, σύμφωνα με τις οποίες, εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να ασκεί ο διοικητής και οι υπάλληλοι της ΚΤ υπό τις οδηγίες του εκάστοτε διοικητή και κανένα άλλο πρόσωπο.

Σημείωσε επίσης ότι το διοικητή τον απασχολεί για το πεδίο των αρμοδιοτήτων και τα καθήκοντα που μπορεί να έχει το συμβούλιο και οι εκτελεστικοί σύμβουλοι οι οποίοι με βάση την πρόταση νόμου, ενδέχεται να αποκτήσουν εκτελεστικές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες επί καθηκόντων του ευρωπαϊκού συστήματος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι ο νομοθέτης δεν μπαίνει σε θέματα αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ και του τρόπου λειτουργίας του διοικητή για τη νομισματική πολιτική.

Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι ο διοικητής θα λαμβάνει τις αποφάσεις και οι εκτελεστικοί σύμβουλοι θα τον βοηθούν στο έργο του.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι η ΚΤΚ είναι η μοναδική Κεντρική Τράπεζα στον κόσμο που δεν έχει επιτροπή ελέγχου.

Ο επίσης βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, με οργίλο ύφος υποστήριξε ότι με την πρόταση νόμου καταβάλλεται προσπάθεια για αφαίρεση εξουσιών από το διοικητή της ΚΤ και καταργείται η ανεξαρτησία της Κεντρικής.

Υποστήριξε παράλληλα ότι η ΚΤ θα είναι έρμαιο σκοπιμοτήτων, προσθέτοντας ότι διεξάγεται παιχνίδι πολιτικής επικράτησης στον τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Ευαγόρου ισχυρίστηκε επίσης ότι μόλις παύτηκε ο υποδιοικητής της ΚΤ προτείνεται αύξηση των μελών του ΔΣ, συμπληρώνοντας ότι «αυτοί που έδιωξαν τον κ. Σταυρινάκη θέλουν να βολέψουν με όνομα δύο εκτελεστικούς συμβούλους για να περιορίσουν τις εξουσίες του διοικητή».

Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η πρόταση νόμου, η ΚΤ μετατρέπεται σε υποκατάστημα του ΔΗΣΥ με νέο διοικητή τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Απαντώντας στον κ. Ευαγόρου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι με την πρόταση αναβαθμίζεται η αυτονομία της ΚΤ, τονίζοντας ότι θα ενισχυθεί το συμβούλιο με επιλεγμένα πρόσωπα τα οποία θα βοηθούν το διοικητή στο έργο του.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι ήδη η πρόταση δόθηκε στην ΕΚΤ και θα αναμένεται η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα αφού υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θεσμοί και η ανεξαρτησία της ΚΤ και μετά τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα το κόμμα του θα τοποθετηθεί.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η βουλή θα πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση της πρότασης νόμου για να υπάρξει πιο αποτελεσματική διοίκηση στην ΚΤ και να σπάσει το μονοπώλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα