ΚΥΠΡΟΣ – ΤΡΟΪΚΑ: Ξεκινά το “παζάρι” για το μνημόνιο – Τι θα γίνει με το “ξέπλυμα” χρήματος

09:46 5/3/2013 - Πηγή: BankWars

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν αποκάλυψε χθες πως κλιμάκιο ειδικών της τρόικας θα ταξιδέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τους ελέγχους. «Είναι τεχνική αποστολή αλλά και για να κατανοήσουμε την στάση της κυπριακής κυβέρνησης», δήλωσε.

Χθες το Eurogroup κάλεσε την τρόικα και την Κύπρο

να επιταχύνουν την εργασία τους για τα συστατικά στοιχεία του προγράμματος, και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική υιοθέτηση του προγράμματος στα τέλη Μαρτίου.

«Οι πρώτες ανταλλαγές απόψεων με τη νέα κυβέρνηση ήταν χρήσιμες, με τη νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα στην Κύπρο, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα Μνημόνιο Συναντίληψης», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο.

Εξάλλου, το Eurogroup αποφάσισε και τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την εφαρμογή της νομοθεσίας της Κύπρου σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος ως προϋπόθεση για να συμφωνηθεί το πρόγραμμα στήριξης της Λευκωσίας εντός του Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει ένα μεικτό σχήμα παρακολούθησης στο οποίο εκτός από την ιδιωτική εταιρεία θα εμπλέκονται ακόμη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval.

Keywords
Τυχαία Θέματα