ΚΥΠΡΟΣ: Το σύστημα έχει ζαλιστεί

Οι συνεχείς εναλλαγές στα νέα που φτάνουν στην Κύπρο έχουν …ζαλίσει τους κύπριους πολιτικούς αλλά πολύ περισσότερο, τους πολίτες της χώρας. Πέρα από τα σενάρια με την Ρωσία που διαψεύδονται το ένα μετά το άλλο, το ΑΚΕΛ ζήτησε σήμερα να γίνει δημοψήφισμα

με ερώτημα αν θέλουν οι κύπριοι να βρούν λύση “με ή χωρίς την τρόικα”, ενώ 2 στους 3 πολίτες ζητούν την έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.

Δημοψήφισμα

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσει ο κυπριακός λαός αν η επιδιωκόμενη λύση για την Κύπρο θα πρέπει να βρεθεί μαζί ή χωρίς την τρόικα προτείνει το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρει συγκεκριμένα:

«Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της Τρόικα και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θάναι εντός ή εκτός της Τρόικα, να τις πάρει ο κυπριακός λαός. Είναι, κατά την άποψη μας, απαραίτητο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα Δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις. (…) Είναι προφανές ότι το Eurogroup αποφάσισε με πολιτικά κυρίως κριτήρια και οχι μόνο οικονομικά. Στόχος είναι η οικονομική υποδούλωση και η άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του κυπριακού λαού».

Δημοσκόπηση

Δύο στους τρεις Κυπρίους επιζητά την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την παράλληλη ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ το 91% εξ αυτών επικροτούν την απόφαση της Βουλής να απορρίψει το σχέδιο από το Eurogroup.

Η έρευνα της Prime Consulting για την εφημερίδα Καθημερινή έδειξε ακόμη ότι η πλειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη νυν κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 36,4% για την τραγική κατάληξη του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου . Στην ίδια ερώτηση ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 24,8%. Η τέως κυβέρνηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται σύμφωνα με το 23,7% των ερωτηθέντων ενώ ακολουθούν οι τράπεζες (5,5%) και άλλοι παράγοντας με 4,9%.

Στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή να χειριστεί την οικονομία από δω και πέρα;» η πλειοψηφία (56,8%) απάντησε αρνητικά, το 30,9% απάντησε θετικά ενώ το 12,3% δεν απάντησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα