Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βγαίνουμε από τα μνημόνια – Παλέψαμε και δικαιωθήκαμε

[UPD] Το σημείο εξόδου από τα μνημόνια είναι ορατό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους», ανέφερε, μιλώντας

στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις θυσίες του ελληνικού λαού, επαναλαμβάνοντας ότι «μετά από το καλοκαίρι του 2015, για πρώτη φορά αισθανόμαστε δικαιωμένοι που επιλέξαμε να παλέψουμε».

Επεσήμανε δε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν είναι κοινωνική και δημοκρατική και επέμεινε ότι φορείς όπως το Eurogroup πρέπει να λειτουργούν περισσότερο δημοκρατικά.

«Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει» επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη.

«Για να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένα τείχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, η Ευρώπη θα πάρει τη μοίρα της στα χέρια της μόνο όταν οι λαοί της πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος εξόδου της χώρας από την κρίση, με την απόφαση του Eurogroup, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης.

Γι’ αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ένταση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία.

«Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η συμφωνία δίνει, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Δίνει ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε τους επόμενους μήνες. Αρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες. Τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως.

Πρόκειται για τέσσερις λόγους:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.
2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.
3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης – ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
4. Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Το βασικό είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την άρση της αβεβαιότητας, υπάρχει ένα «μεγάλο κύμα» επενδύσεων, σημείωσε.

Μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ίσως μεγαλύτερους από αυτούς που έχουμε υπολογίσει και δημιουργία θέσεων εργασίας, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα