Κρίση στην τούρκικη οικονομία – Κατρακύλα της λίρας – Ο Ερντογάν παρεμβαίνει και στα επιτόκια(!)

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά την επίθεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό δολάριο άγγιξε τις 3.4161 τουρκικές λίρες, την ώρα που ο Ερντογάν, μέσω της κρατικής τηλεόρασης δήλωνε το εξής απίστευτο:

“Το

τραπεζικό σύστημα που βασίζεται στο επιτόκιο βρίσκεται σε σοβαρό αδιέξοδο. Επικρίνω την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των επιτοκίων έστω και αν δεν έχω δικαίωμα παρέμβασης επειδή είναι ανεξάρτητος θεσμός, αλλά την επικρίνω επειδή εγώ είμαι αυτός που τρώει το χαστούκι από το λαό. Ας βρουν κι εκείνοι λύση. Δεν γίνεται εκείνοι να περνούν καλά κι εγώ να τρώω τα χαστούκια”.

Ο Πρόεδρος, πρότεινε, μάλιστα, να ενισχύσουν την αγορά του χρυσού. “Ας αναπτύξουμε τις σχέσεις μας δια του χρυσού”.
Σήμερα Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα συνέρχεται για να αποφασίσει πως να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να σταματήσει την υποτίμηση της λίρας. Οι περισσότεροι αναλυτές ποντάρουν σε μια αύξηση του βραχυχρόνιου επιτοκίου των ρέπος της κατά 0,25%, ήτοι στο 7,75%,

Η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σελίν Σαγιέκ Μποκέ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ενώπιον μιας κρίσης άνευ προηγουμένου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την οικονομία ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι προσωρινή. Πρόσθεσε ότι η κρίση αυτή μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση και να την ακολουθήσει κρίση στον τραπεζικό τομέα.”Αυτή η κρίση δεν μοιάζει ούτε με εκείνη του 1994, ούτε του 2001, ούτε και του 2009. Είναι μια κρίση του πραγματικού τομέα”, ανέφερε. Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμη ότι η ανεργία έχει φτάσει στο 11,3% ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.

Η ανεξέλεγκτη άνοδος του δολαρίου ξεκίνησε από την επομένη της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται και με την πολιτική ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, τη διαταραχή των σχέσεων με την ΕΕ και το ενδεχόμενο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο άμεσο μέλλον για αλλαγή του συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα