ΠΑΣΟΚ: Ανησυχία για Ερντογάν – Πρόταση για τα εργασιακά – “Ο Α.Τσίπρας τα δίνει όλα στους δανειστές”

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την ανησυχία της για την τουρκική προκλητικότητα που εκφράστηκε με τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Περιέχουν απροκάλυπτες απειλές κατά της εθνικής μας ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξαγγέλλει και εντυπωσιακά εξοπλιστικά προγράμματα που προσδίδουν στις δηλώσεις του χαρακτήρα ανοικτής απειλής. Η στάση αυτή που απειλεί και την ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να αντιμετωπιστεί

εγκαίρως με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Με σχεδιασμό και ουσιαστικές ενέργειες», επεσήμανε, ξεκινώντας την ομιλία της στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα «Ανάπτυξη, Δουλειές, εργασιακά δικαιώματα».

Επίσης ανήσυχη δήλωσε και για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα. «Με αυτό τον τρόπο πάει στην διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο και τελικά για να «διασωθεί» τα δίνει όλα. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν γίνει οι πιο πρόθυμοι στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και στις απαιτήσεις τους», υποστήριξε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι λύσηη στο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας, ούτε είναι λύση η ζούγκλα στην αγορά εργασίας. «Η λύση βρίσκεται στη δυνατότητα που έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν. Με βάση ένα πλαίσιο αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους, σημείωσε.

Σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια – κατώτατο όριο – τοκοχρεολύσια) τα οποία μάλιστα έπρεπε να δοθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος, και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.

Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015. Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν θα προκύψει από τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία. Οι περαιτέρω «μειώσεις» θα πλήξουν την παραγωγικότητα, καθώς θα αποχωρούν οι καλύτεροι, θα αποθαρρύνεται η παραγωγική εργασία των υπολοίπων και θα δυσχεραίνεται η προσέλκυση αξιόλογων νέων, θα «ενθαρρύνεται» η μετανάστευση των νέων και ικανών επιστημόνων και επαγγελματιών στο εξωτερικό.Η κ. Γεννηματά κατέθεσε για κοινωνικό διάλογο τις πέντε παρακάτω προτάσεις, για τα εργασιακά:

«1. Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (και ημερομισθίου) «επιστρέφει» στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αρμόδιοι για αυτόν θα είναι μόνον οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε νέα νομοθετική παρέμβαση για οριζόντια μείωση μισθών, ή μείωση επιδομάτων των εργαζομένων.

2. Στηρίζουμε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων (εθνική, κλαδική, επιχειρησιακές). Προτείνουμε την καθολικότητα εφαρμογής (και την θεσμική επεκτασιμότητα) των συλλογικών συμβάσεων.

3. Δεν αποδεχόμαστε τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out). 4. Οι αναγκαίες προσαρμογές και ευελιξίες στην αγορά εργασίας πρέπει να συνδέονται με το αίσθημα ασφάλειας του εργαζόμενου.

5. Τα θέματα που αφορούν την σχέση των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις, πρέπει να λυθούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και την συλλογική διαπραγμάτευση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε το ρόλο των συνδικάτων, λέγοντας ότι κάποιοι τα αντιμετωπίζουν ως «εχθρό», αν και υπήρξαν ορισμένες συμπεριφορές στο παρελθόν (πρόσφατο και παλαιότερο) που «πλήγωσαν» την σχέση των συνδικάτων με την κοινωνία.

Επανέλαβε ότι θα επιμείνει απόλυτα στην αυτόνομη πορεία και τον διακριτό ρόλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – και η θέση αυτή αποτελεί στρατηγική επιλογή, σταθερή απόφαση και πορεία – ενώ έστειλε μήνυμα στα στελέχη που έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη, προειδοποιώντας πως «όσοι μιλούν για μέτωπα, σύμπλευση ή συναγερμούς με την ΝΔ, είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ΣΥΡΙΖΑ. Του δίνουν το φιλί της ζωής, του εκχωρούν την παράταξη. Αυτό δεν θα γίνει. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα