ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΔΕΣΜΗ ΕΠΤΑ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

10:14 5/2/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD]Τα άμεσα βήματα προκειμένου να προωθηθούν, χωρίς χρονοτριβή, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ορίστηκαν στη σημερινή, πρώτη διυπουργική σύσκεψη για το συντονισμό της κρατικής μηχανής που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στη σύσκεψη μετείχαν γενικοί γραμματείς και στελέχη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τα θέματα που εξετάστηκαν και ορίστηκαν ως άμεσης προτεραιότητας ήταν:

- Η επιδότηση κατά 80% του ποσού για τις επισκευές κτιρίων και κατά 20% με άτοκο δάνειο
- Η επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ τον

μήνα
- Η επιδότηση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ
- Η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για το 2014
- Η αποκατάσταση της λειτουργίας του λιμένος Ληξουρίου εντός δύο μηνών
- Επισκευές στον κύριο οδικό άξονα της Κεφαλονιάς
- Η τοποθέτηση 45 αιθουσών διδασκαλίας προκάτ, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία του νησιού

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης:

- Προσδιορίσθηκαν επακριβώς τα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών και υπηρεσιών στο νησί της Κεφαλονιάς.
- Καταρτίσθηκε ο Οδικός Χάρτης ενεργειών για την επίτευξη των στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Ορίσθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα συμμετέχουν σε Ομάδες Εργασίας για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη.
- Συμφωνήθηκαν οι δράσεις για την υποστήριξη του τοπικού κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την ερχομένη εβδομάδα ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος ορίσθηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων ώστε να λειτουργήσει μία κάθετη δομή που θα επιτρέψει να αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, θα μεταβεί στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου της ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες – εξπρές για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασισθεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακούφισης των σεισμόπληκτων με όσο το δυνατόν μικρότερες καθυστερήσεις.

Νέος μετασεισμός προκάλεσε ανησυχία

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε μετασεισμός που σημειώθηκε στις 10:53 το πρωί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος σημειώθη 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό της εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Αργοστολίου, ενώ το εστιακό της βάθος υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Δύο ακόμη μετασεισμοί έγιναν στις 03:42 τα ξημερώματα και στις 09:55 το πρωί. Ο πρώτος με μέγεθος 3,8 Ρίχτερ και επίκεντρο επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά του Αργοστολίου, ενώ ο δεύτερος 3 Ρίχτερ και επίκεντρο 7 χιλιόμετρα δυτικά του Αργοστολίου.

Το εστιακό βάθος και των δύο ήταν 5 χιλιόμετρα.

Βοήθεια από την Ε.Ε. για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέχεια των χθεσινών του ενεργειών στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την παροχή αρωγής στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς είχε, ήδη, σήμερα, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, σχετική συζήτηση, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Johannes Hahn, με θέμα τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την περίπτωση της Κεφαλονιάς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή της Κεφαλονιάς σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και ότι θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν με απάντησή του.

Φούχτελ: Θα στηρίξουμε όπου μπορούμε

«Εντυπωσιασμένος» από την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών στην Κεφαλονιά δήλωσε ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, διαβεβαιώνοντας μάλιστα για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από το πώς κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και οποιαδήποτε υποστήριξη μπορούμε εμείς να παρέχουμε στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων στους δήμους και όσον αφορά τεχνογνωσία αλλά και οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης θα το πράξουμε», δεσμεύθηκε ο γερμανός υφυπουργός για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένος της Άγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Τσελέντης: Τα χειρότερα πέρασαν γαι την Κεφαλονιά – Προσοχή στην Αμφίκλεια

Τα χειρότερα έχουν περάσει με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται “να μελετηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας”.

“Στην Κεφαλονιά ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό”, είπε.

Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, μετά και τον σημερινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή: “Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εκτιμά βέβαια ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. “Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά – σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Μας προβληματίζει όμως η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,2 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι’ αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή”.

Ο κ. Τσελέντης που επισκέφτηκε την Κεφαλονιά και εγκατέστησε 10 νέους σεισμογράφους στο νησί, με δικά του έξοδα, όπως λέει και με “όργανα που του παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία” κρούει τον κώδωνα στην πολιτεία και υποστηρίζει ότι “έχουν εγκαταλειφθεί τα σεισμολογικά κέντρα στην τύχη τους… Η μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αντισεισμικά μέτρα, γιατί μπορεί να πάμε να γλιτώσουμε 5 δεκάρες, αλλά τα πληρώνουμε μετά επί 10 στον Εγκέλαδο… Εγώ πήγα στην Κεφαλονιά με όργανα που μου παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία.

Σε όλη τη δυτική Ελλάδα είχαμε εγκαταστήσει 40 σεισμολογικούς σταθμούς και σήμερα δουλεύουν μόνο το ένα τρίτο λόγω έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει από ότι ξέρω και για τους σταθμούς από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι αφημένη στην τύχη της η σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας”.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν θα πληρώσουν το «χαράτσι» του 2014 όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την επίσκεψή του στο σεισμόπληκτο νησί.

Η καταβολή του χαρατσιού για τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, αναστέλλεται για ένα χρόνο, με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε:

- επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες των πληγέντων

- οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ για την κατεστραμένη οικοσκευή

- επιδότηση ανακατασκευών και επισκευών των σπιτιών με το 80% του κόστους, επιδοτούμενο και το υπόλοιπο 20% με άτοκο δάνειο.

- Τα ίδια ισχύουν και για επιχειρήσεις

- ειδική μέριμνα θα ληφθεί για δάνεια εργατικής κατοικίας.

- Θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από το φόρο ακινήτων του 2014.

- Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στους σεισμόπληκτους μέχρι συνολικού ποσού 500.000 ευρώ.

- Το λιμάνι Ληξουρίου σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό, το αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών

- Αύριο μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ

- Σύντομα θα αποκατασταθούν και οι υπόλοιπες υποδομές

Μέτρα όμως πήρε η κυβέρνηση και για το συντονισμό και την εποπτεία των συναρμόδιων φορέων. Για την αποτελεσματική εποπτεία δημιουργούνται κάθετες δομές σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τον αντίστοιχο Γενικό Γραμματέα.

Τον συνολικό συντομισμό στο επίπεδο αυτό θα έχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο κ. Σιμόπουλος θα παραμείνει στην Κεφαλονιά για όσο χρειαστεί. Τον γενικό συντονισμό σε επίπεδο υπουργείων θα έχει ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στους υπουργούς τους, κατά τη διάρκεια της ευρείας διυπουργική σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στην Κεφαλονιά, ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως το νησί περνά μια επώδυνη δοκιμασία, επισημαίνοντας πως πρέπει να προστατευτούν πρώτα από όλα, οι άνθρωποί της, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να είναι όλοι σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα και βοήθεια, κάτι, που όπως είπε είναι ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση.

«Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω από όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά, να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι», είπε ο πρωθυπουργός.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά είχε σήμερα, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πριν από τη διυπουργική σύσκεψη για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών στην Κεφαλονιά, κατά τα πρότυπα των σχεδίων που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για την ανασυγκρότηση σεισμόπληκτων περιοχών.

Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε, επίσης, τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Παρίση και του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο από τους σεισμούς νησί.

Από το Στρασβούργο, ο κ. Βενιζέλος οργανώνει μια σειρά πρωτοβουλιών για την πληγείσα Κεφαλονιά. Στόχος είναι να ζητηθεί επίσημα η ενεργοποίηση του Κοινοτικού Ταμείου Αλληλεγγύης για το νησί, θέμα το οποίο συζήτησε χθες ο κ. Βενιζέλος και με τους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων σε συνάντηση που είχε μαζί τους.

Υπογραμμίζεται ότι για το θέμα αυτό ετοιμάζει σχετική πρόταση ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, σεισμολόγος, κ. Γιώργος Σταυρακάκης. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Ταμείου είναι να υπάρξει μείωση του περιφερειακού ΑΕΠ κατά 1%.

Αύριο, μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος θα θέσει το θέμα και στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Γιοχάνες Χαν, τον οποίο θα συναντήσει στην Αθήνα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ

Την ανάγκη επούλωσης των πληγών από τις σεισμικές δονήσεις στην Κεφαλονιά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωση που είχε στο Αργοστόλι από τους επικεφαλής της περιφέρειας.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημέρωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής, ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Παιδείας Χρήστος Άνθης, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις οικοδομές του νησιού και στη σίτιση των πληγέντων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρής ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη καταφθάνει στην Κεφαλονιά κρουαζιερόπλοιο 900 κλινών για να μη μένουν οι σεισμόπληκτοι στις σκηνές και στα αυτοκίνητά τους.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στο κέντρο επιχειρήσεων, ο κ Τσίπρας επισήμανε ότι συντελείται ένα πολύ δύσκολο έργο και τους έδωσε συγχαρητήρια.

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι δυσκολίες δε τελειώνουν. Έχουν διάρκεια. Ελπίζω οι περισσότεροι στη πορεία να είστε αχρείαστοι. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα επουλώσουμε πιο γρήγορα τις πληγές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο Ληξούρι. Εκεί επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι και ηλικιωμένοι από το γηροκομείο το οποίο έχει κηρυχθεί ακατάλληλο, το κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς τους κεντρικούς δρόμους της πληγείσας πόλης.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι προκήρυξε για την προσεχή Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 10:30 στην πρώην Νομαρχία που διοργανώνει η επιτροπή αγώνα φορέων της Κεφαλονιάς.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε άμεση λύση των καυτών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα ψίχουλα που θα μοιραστούν και από την τοπική διοίκηση εάν και εφόσον πραγματοποιηθούν είναι κοροϊδία.
Καμία επανάπαυση» αναφέρει το κείμενο-πρόσκληση.

Το εργατικό κέντρο και επιτροπή αγώνα ζητά:

– Να καλυφθούν πλήρως οι βασικές ανάγκες σίτισης, στέγασης, θέρμανσης, υγιεινής και περίθαλψης όλων των κατοίκων της Κεφαλονιάς.
– Πλήρη αποκατάσταση ζημιών κατοικιών και δημόσιων υποδομών
– Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.

5.000 ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Μία ακόμα κρύα νύχτα αγωνίας πέρασε για τους Κεφαλονίτες. Υπομονή συνιστούν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι δεν αποκλείουν ένα μετασεισμό.

Στο Ληξούρι οι άστεγοι φτάνουν τους 5.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οπως είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, έως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτήρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές στο 55%. Σοβαρά προβλήματα έχουν επίσης διαπιστωθεί σε 4 σχολεία, αλλά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των κενών με προκατασκευασμένες αίθουσες. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε πως πρώτος στόχος είναι να καταστεί το νησί «λειτουργικό», με έργα για την αποκατάσταση λιμανιών και του οδικού δικτύου, ώστε να λυθούν τα προβλήματα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 600 ΣΠΙΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ

Ελέγχους στο σύστημα υδροδότησης σε Ληξούρι και Αργοστόλι έχουν ξεκινήσει, σήμερα, οι μηχανικοί για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του νερού εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, θα συνεχιστούν σήμερα έλεγχοι σε σπίτια στο Ληξούρι, σε χωριά της Παλλικής και στο Αργοστόλι.

Από τον πρώτο σεισμό και έως σήμερα έχουν γίνει έλεγχοι σε 3.250 σπίτια και τουλάχιστον 600 έχουν κριθεί κατεφαφιστέα. Επίσης, σε αρκετά σπίτια γίνεται δευτεροβάθμιος έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν έχουν επιπλέον ζημιές μετά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

- Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης

– Η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος

- Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ

Τη βεβαιότητα ότι οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει μετασεισμός της τάξεως των 4,5 R, των 5 Ρίχτερ ή και περισσότερο, επισημαίνοντας πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το προσεχές διάστημα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν επισκευές σε κτήρια. Η μάχη είναι στο πεδίο της ανακούφισης των πολιτών, κατέληξε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας κάλεσε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να οπλιστούν με υπομονή.

Ως Κεφαλλονίτης θλίβομαι είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 ο Άκης Τσελέντης. Έχουμε μπλέξει. Να μην πω, με τι ακριβώς έχουμε μπλέξει. Ο κύριος σεισμός τελείωσε. Φτάνει η σπέκουλα».
Η κ. Χούκλη τον ρώτησε, ποιοι κάνουν σπέκουλα και μετά από έναν μικρό δισταγμό απάντησε: «δημοσιογράφοι και επιστήμονες».
Τέλος, δήλωσε, πως είναι η τελευταία φορά που βγαίνει. Θα αποσυρθεί στα όργανά του (ΒΑΝ) και μόνο εάν προκύψει κάτι σοβαρό, θα ξαναμιλήσει.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκεται για τον ισχυρότερο μετασεισμό», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λίγη ώρα μετά το νέο σεισμό 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά.«Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα», πρόσθεσε.Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ 5 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Όπως ανακοινώθηκε, το παραπάνω ποσό θα τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης προκειμένου να το αξιοποιήσει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού.
«Η πολύπαθη Αθήνα που έχει πληγεί κατά το παρελθόν από τον εγκέλαδο και γνωρίζει το σημαίνει να δοκιμάζεται κανείς τέτοιες ώρες, στέκεται δίπλα στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν στο νησί της Κεφαλονιάς», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Original article: ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΔΕΣΜΗ ΕΠΤΑ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Keywords
κεφαλονια, επτα, κυβερνηση, νεα κυβερνηση, κεφαλονια, επτα, κυβερνηση, το νησι, αλέξης τσίπρας, σταση εργασιας, απρόσκοπτα, σχολεια, συγκεκριμένο, αθηνα, βενιζελος, σεισμος, μερκελ, απε-μπε, ιουνίου, ελλαδα, θεσσαλονικη, βουλη, σαμαρας, επικοινωνια, ΠΑΣΟΚ, αεπ, συριζα, τσιπρας, τεε, συγκεντρωση, λύση, ΑΝΤ1, ΑΠΘ, mega, βαν, σκαι, ευρω, σημαίνει, original, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, σγουρος, κλειστα σχολεια, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, επιδομα θερμανσης, 600 δις, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλέξης τσίπρας, αντ, το θεμα, αεπ, ακινητα, αυτοκινητα, γηροκομειο, δανεια, επιδοτηση ενοικιου, ηθικη, θεμα, ληξουρι, νησι, οδικος χαρτης, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, ρωτησε, σημερινη, σκαι, τεε, τηλεοραση, τυχη, ωρα, mega, ακης, αμφικλεια, απε, απε-μπε, απρόσκοπτα, βγαινει, βοηθεια, βορεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, δανειο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, δομη, δυτικη ελλαδα, δυτικη, δονηση, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, εξοδα, επικοινωνια, εστια, εσωτερικων, εταιρια, εφαπαξ, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπομονη, υφυπουργος, κειμενο, κυκλος, κτιριο, κτιρια, λύση, λογο, μαξιμου, μεριμνα, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μειωση, μικρο, μορφη, νυχτα, νομαρχια, μπε, ξημερωματα, παμε, πεδιο, πεμπτη, περιφερειακο, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, προκατ, πρωι, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, σημαδια, σκηνες, σπεκουλα, σπιτια, σιτιση, υλοποιηση, φτανει, φορα, χειροτερα, χρηστος, ψυχραιμια, ωρες, βηματα, δημητρης, εφαρμογη, ιδιαιτερο, υπουργειο, ιουνίου, κλειστο, κωστας, λεκκας, ομαδες, οργανα, πηγες, ριχτερ, σημαίνει, σωτηρης, θεματα, χουκλη
Τυχαία Θέματα