ΚΕΕΕ – Μίχαλος: Να δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα εξαγωγών – εισαγωγών

Τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας εξαγωγών – εισαγωγών, στα πρότυπα του εξωτερικού, με βασική λειτουργία την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων προχρηματοδότησης εξαγωγών, παράλληλα με ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον, με κίνητρα για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας και άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προτείνει η ΚΕΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος

κατά την επίσκεψή του στην έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών εξωστρέφειας «MADE IN GREECE», χρειάζεται επίσης ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση σε εξωστρεφείς και δυναμικούς κλάδους και με αιχμή το νέο ΕΣΠΑ και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Παρά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ο δανεισμός είναι σχεδόν αδύνατος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες», ανέφερε ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι το 2014 η πιστωτική επέκταση αναμένεται να παραμείνει αρνητική για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε, αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό απορρίψεων στην Ευρωζώνη, ενώ το κόστος δανεισμού για επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο, σε σχέση με αντίστοιχα δάνεια σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλά παραδείγματα εταιρειών που, για να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, αναγκάστηκαν να καταβάλουν μετρητοίς την αξία των εγγυήσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ αναφέρθηκε επίσης και στο υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο, όπως είπε, έχει εξελιχθεί σε θηλιά στο λαιμό των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ξεπερνώντας το 30% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους καθώς «την τελευταία τετραετία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 45%, ενώ στο φυσικό αέριο η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά βιομηχανικά τιμολόγια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Original article: ΚΕΕΕ – Μίχαλος: Να δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα εξαγωγών – εισαγωγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα