Καθυστερήσεις στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – Ανησυχία στις τράπεζες για στάση πληρωμών

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις τράπεζες η καθυστέρηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς εντείνονται οι φόβοι για στάση πληρωμών από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Οι καθυστερήσεις συνεχίζονται εδώ και τρεις μήνες από την έγκριση του νομοσχεδίου, καθώς παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση του πλαισίου που θα διέπει τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τα στοιχεία της Τράπεζας

της Ελλάδος αναφέρουν πως μόλις τέσσερα στα δέκα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξυπηρετούμενα, με την ανησυχία ότι οι τράπεζες θα βρεθούν εκτός στόχων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να ενισχύεται. Ωστόσο ακόμη και αν ξεπαγώσει άμεσα η διαδικασία, η εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού στην πράξη θα απαιτήσει πολύ χρόνο, γι αυτό οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να αποφύγυν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σήμερα θα συνεδριάσει η νεοσύστατη επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ναυτεμπορική, προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες των τραπεζών στο θέμα αυτό, αλλά και στα ανοικτά ζητήματα που άπτονται του νομοθετικού πλαισίου, όπως η νομική κάλυψη των στελεχών που αποφασίζουν αναδιαρθρώσεις, η εκδίωξη μετόχων που δεν συνεργάζονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τους οποίους έχει καταρτιστεί σχέδιο νόμου αλλά δεν έχει ψηφιστεί, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η πλατφόρμα διεξαγωγής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα