Στον κλοιό των τρακτέρ η χώρα – Πού και πότε στήνονται μπλόκα

Στον χορό των αγροτικών μπλόκων μπαίνει από σήμερα η χώρα, ενώ τα τρακτέρ που αναμένεται να κατακλύσουν τις εθνικές οδούς θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτών, περισσότερα από ποτέ.

Η αρχή γίνεται, όπως κάθε φορά, από τον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, όπου το μεσημέρι θα γίνει η συγκέντρωση του κυρίου όγκου των τρακτέρ υπό την πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των μπλόκων. Εκεί θα βρεθούν επίσης μηχανήματα από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και

τα Φάρσαλα.

Συντεταγμένοι στην ίδια «γραμμή» είναι και μερίδα αγροτών που έχουν ήδη στήσει μπλόκο στο δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, καθώς και στο μπλόκο του Γερακαρίου, στο δρόμο Λάρισας – Αγιοκάμπου.

Αναμένεται μάλιστα διασπορά των τρακτέρ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, αυξάνοντας φυσικά τον «πονοκέφαλο» για διερχόμενους, αλλά και την κυβέρνηση, όπως αναφέρει το onlarissa.gr.

Η ανακοίνωση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων:

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

* Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
* Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
* Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
* Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
* Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.

Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»

Διαφωνίες στη Θεσσαλία οδηγούν στη δημιουργία ξεχωριστών μπλόκων

Την ίδια ώρα όμως, οι έντονες διαφωνίες και το κλίμα διχασμού στους αγρότες που πέρυσι πρωταγωνίστησαν στο μπλόκο των Τεμπών, οδηγεί σε «αυτονόμηση» πολλών χωριών που αποφασίζουν να στήσουν τα δικά τους μπλόκα.

Έτσι, ήδη στη Μελούνα βρίσκεται μερίδα αγροτών από τη γύρω περιοχή, οι οποίοι πέρυσι ήταν στα Τέμπη, ενώ αγρότες από τα χωριά του άξονα Λάρισας – Τρικάλων, ετοιμάζουν μπλόκο στο ύψος της διασταύρωσης της Ραχούλας.

Με τη σύσκεψη της Γαλήνης την ερχόμενη Παρασκευή να μη γεννά μεγάλες προσδοκίες για ενότητα, ο υπόλοιπος σχεδιασμός των αγροτών που πέρυσι συντάχθηκαν με το συντονιστικό των Τεμπών έχει ως εξής:

Από την επαρχία Τυρνάβου ενδεχομένως να ενισχύσουν το μπλόκο στη Μελούνα.

Στα Φάρσαλα οι αγρότες θα μείνουν με τα τρακτέρ παραταγμένα στην είσοδο της πόλης, στο δημοτικό στάδιο κι ανάλογα με τις δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα.

Στα χωριά του δήμου Κιλελέρ προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου, εκτιμάται πως εντός του Σαββατοκύριακου τα τρακτέρ θα βρεθούν στον κόμβο Πλατυκάμπου (πάνω) στη νέα εθνική οδό ΑθηνώνΘεσσαλονίκης.

Οι αγρότες από το δήμο Τεμπών καθώς και δυνάμεις από της περιοχές της Λάρισας και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται και σε ένα τρίτο μπλόκο πάνω στη νέα εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης.

Με τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες της δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και θα στήσουν μπλόκα τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στις 19.30 το βράδυ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Καστοριάς, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι η συντονιστική επιτροπή του προαναφερόμενου μπλόκου διευρύνθηκε σε 11 μέλη από εννέα πέρυσι.

Στο μεταξύ, επισήμανε ότι σήμερα στις 19.30 στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Καλονέρι Βοϊου, πρόκειται να επικυρώσουν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα