Καθησυχαστική η Banco Espirito Santo – Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Στα 1,18 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση την οποία έχει η Banco Espirito Santo στον όμιλο Espirito Santo, που πάει για χρεοκοπία και προκάλεσε sell-off στις αγορές παγκοσμίως.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, η πορτογαλική τράπεζα δηλώνοντας ότι περιμένει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου Espirito Santo για να αξιολογήσει

τις πιθανές ζημιές της. Η έκθεση της Banco Espirito Santo περιλαμβάνει δάνεια, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών του ομίλου.

Η τράπεζα καθησυχάζει τους επενδυτές λέγοντας ότι έχει ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 2,1 δισ. ευρώ πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 8 % του core Tier 1, έπειτα και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε τον Ιούνιο.

Η πορτογαλική τράπεζα παρείχε την ενημέρωση σχετικά με την έκθεση της μετά από το γεγονός ότι από μία από τις εταιρείες του ομίλου, έχασε κάποιες βραχυπρόθεσμες πληρωμές του χρέους. Η μετοχή της Banco Espirito Santo έπεσε περισσότερο από το 17 % χθες προτού ανασταλεί από τη διαπραγμάτευση από την εποπτική αρχή κεφαλαιαγοράς και τα ομόλογα της τράπεζας υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η εποπτική αρχή χθες το βράδυ είπε ότι οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Banco Espirito Santo έχουν απαγορευτεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η Espirito Santo Financial Group , η οποία κατέχει το 25 % της Banco Espirito Santo, χθες είπε ότι αποφάσισε να αναστείλει τις μετοχές και τα ομόλογα από τις εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Λουξεμβούργου και της Euronext λόγω των “εν εξελίξεων βασικών δυσκολιών” στην Espirito Santo International, τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Αντιδρούν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά το πενθήμερο πτωτικό σερί, καθώς οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία έχουν αρχίσει να κοπάζουν.

Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,32% στις 6.694 μονάδες, ο γερμανικός DAXκερδίζει 0,50% στις 9.707 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,48% στις 4.322 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει άνοδο 0,4% στις 337,6 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα