Καλά Χριστούγεννα για τη δεύτερη αξιολόγηση με αμετάβλητο το πρωτογενές πλεόνασμα…

Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Κομισιόνστην Ελλάδα, Κρις Άλέν, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση “Thessaloniki Summit”, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος σήμερα στη δεύτερη αξιολόγηση, μίλησε για «αρκετά ανοιχτά ζητήματα», μεταξύ των οποίων οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Επέμεινε,

ωστόσο, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 είναι εφικτός.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Αθήνα μπορεί να «πιάσει» τον στόχο του 1,75% για το 2017, ενώ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό» το ενδεχόμενο αλλαγής των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αρκετά δυναμικά του χρόνου, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Μιλώντας για το χρέος, είπε ότι θα συζητηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με την Κομισιόν να αναμένει κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα να αποσαφηνιστούν περαιτέρω. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δανειστές είναι εκείνοι που θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

“Μετά από έξι δύσκολα χρόνια η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Άλεν, ο οποίος χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις “παράγοντα – κλειδί” για τη δημιουργία επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι η έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

Χαρακτήρισε “μέτρα ορόσημο” για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ανέφερε ότι με τη νέα αξιολόγηση, που θα αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

“Πρέπει να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον”, είπες χαρακτηριστικά ο κ.Άλεν, ο οποίος καταλήγοντας ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, μέσω του λιμανιού, των μεταφορών, της διέλευσης αγωγών, κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα