Ήττα Μέρκελ – SPD και “Πράσινοι” πήραν την κυβέρνηση στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας

Με μια μόλις έδρα διαφορά κατάφεραν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι να επικρατήσουν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) σε μια εκλογική αναμέτρηση – θρίλερ για την τοπική κυβέρνηση στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε η Εφορευτική Επιτροπή του κρατιδίου, SPD και Πράσινοι εξασφαλίζουν συνολικά 69 έδρες, έναντι 68 εδρών που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που έλαβαν 36% και 9,9% αντίστοιχα.

Διαψεύσθηκαν

οι εκτιμήσεις που ήθελαν τους Φιλελεύθερους να μένουν εκτός της τοπικής Βουλής και τον ηγέτη τους, Φίλιπ Ρέσλερ, ακόμη και να υποχρεώνεται σε παραίτηση από την προεδρία του κόμματος.

Το FDP συγκέντρωσε περίπου δύο μονάδες περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2008, ενώ το CDU κατέγραψε απώλειες έξι μονάδων, στοιχείο που για πολλούς αναλυτές σημαίνει ότι το κόμμα της Μέρκελ «διοχέτευσε» ψήφους προς τους εταίρους της, προκειμένου να διασώσει την κυριαρχία της στο κρατίδιο.

Νικητές των εκλογών είναι σίγουρα και οι Πράσινοι, οι οποίοι έφθασαν στο ποσοστό-ρεκόρ του 13,7%, από 8% που έλαβαν το 2008. Και το SPD πάντως ενισχύθηκε, αυξάνοντας τη δύναμη του από το 30,3% σε 32,6%.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα