ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Η Βρετανία το αποφάσισε!

Η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να προσελκύσει Αραβες πελάτες μόνο για shopping. Επιδιώκει να κάνει το Λονδίνο μητρόπολη για αραβικά επενδυτικά προϊόντα.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, τα ισλαμικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα επιλέγει ο Πρωθυπουργός Κάμερον για την τόνωση της βρετανικής οικονομίας δηλώνοντας μάλιστα ότι «Θέλω να κάνω το Λονδίνο μαζί με το Ντουμπάι μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις στον ισλαμικό χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την έκδοση ισλαμικών

ομολόγων ύψους 200 εκ. ευρώ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Πρόκειται για προϊόντα που δεν αντίκεινται στο ισλαμικό δίκαιο και στους ισλαμικούς κανόνες της Σαρία.
H Σαρία απαγορεύει τα επιτόκια, τις μεθόδους κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας και τις επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους, όπως στο οινόπνευμα και στα τυχερά παιγνίδια.

Για να μην παραβιαστούν αυτοί οι κανόνες ισλαμιστές επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες έχουν βγάλει στην αγορά τα λεγόμενα ομόλογα sukuk.
Οι τράπεζες για παράδειγμα μεσολαβούν και αγοράζουν για τους πελάτες τους τέτοια προϊόντα που τους τα δίνουν αργότερα με το κέρδος.
Με αυτόν τον τρόπο δεν παραβιάζεται η απαγόρευση επιβολής τόκου.

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο ισχυρός είναι ο ισλαμικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Ορισμένοι κάνουν λόγο για 1 τρισ. ευρώ με τάση αυξητική κατά 20% κάθε χρόνο.

Τα ισλαμικά προϊόντα έχουν ζήτηση και σε μη μουσουλμάνους επενδυτές.
Εκείνο που τους προσελκύει είναι η διαφάνεια και ο ηθικός χαρακτήρας του επενδυτικού προϊόντος.
Η Islamic Bank of Britain ανήκει σύμφωνα με το κίνημα «Move your money» ανάμεσα στις πέντε καλύτερες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ότι αφορά την “ηθικότητα” των επενδύσεων. Δέχεται δε πελάτες ανεξαρτήτως θρησκευτικής προέλευσης. Σήμερα μετρά 50.000 πελάτες.

Original article: ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Η Βρετανία το αποφάσισε!.

Keywords
Τυχαία Θέματα