ΙΡΑΝ: Κερδίζει ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί τις εκλογές

Ο μετριοπαθής, μεταρρυθμιστής πρόεδρος Χασάν Ροχανί προηγείται με 21,6 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 14 εκατομμυρίων που συγκέντρωσε ο κύριος αντίπαλός του ο “σκληροπυρηνικός” Εμπραχίμ Ραϊσί, στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, έπειτα από την καταμέτρηση 37 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων, ανέφερε ιρανική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενη ανεπίσημο αποτέλεσμα. Απομένει η καταμέτρηση περίπου 4 εκατομμυρίων ψήφων, πρόσθεσε.

Αργά χθες το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε πως πάνω από

40 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εκλογές της Παρασκευής, με την συμμετοχή να κυμαίνεται περίπου στο 70%.

Στην προεκλογική περίοδο, επιδιώκοντας την ανανέωση της θητείας του, ο Ρουχανί κρατά σταθερά στην ατζέντα του το άνοιγμα του Ιράν προς τη Δύση και την άρση των κοινωνικών περιορισμών.

Από την πλευρά του, ο Ραϊζί τάσσεται υπέρ της οικονομίας της αντίστασης, όπως αποκαλεί ο ίδιος τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Στην εξωτερική πολιτική, ο Ραϊζί δηλώνει υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων με όλες τις χώρες πλην του Ισραήλ.

Μεταξύ των υποψηφίων ήταν επίσης ο μεταρρυθμιστής Μοσταφά Χασεμιταμπά και ο συντηρητικός Μοσταφά Μιρ-Σαλίμ.

Αν κανείς εκ των τεσσάρων υποψηφίων δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50%, τότε οι εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί μία εβδομάδα μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα