Ίντριγκες πολιτικές στο φέρετρο του Κωνσταντίνου – Η κόντρα Ντογιάκου-Τσίπρα – Το ΤΧΣ ετοιμάζει τις βαλίτσες των τραπεζών

Καλή σας ημέρα

Πάει και ο βασιλιάς Κωσταντίνος. Εκεί που στο τέλος πάνε όλοι. Διαβάζεται στην νεκρώσιμη Ακολουθία της Ορθόδοξης εκκλησίας: “Και είδον τα οστά γεγυμνωμένα και είπον: άρα εστί Βασιλεύς ή Στρατιώτης, πλούσιος ή πένης, δίκαιος ή αμαρτωλός;”

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, όπως και σε κάθε οικογένεια που χάνει δικό της άνθρωπο. Όσοι πάντως ασχολούνται με την “πολιτική” παρουσία του τέως, ποτέ δεν ξεχνούν τον ρόλο που έπαιξε σαν νέος βασιλιάς το 1965, στα περίφημα Ιουλιανά, την “μητέρα” των δεινών που ακολούθησαν στην πολιτική ζωή του τόπου.

Πάντως, πεδίο δόξης

λαμπρό σήμερα για τα κόμματα. Θα γίνει ο κακός χαμός με το αν πρέπει ή όχι η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη, για το αν έχουν ή όχι οι δικοί του το δικαίωμα να τον θέσουν σε λαικό προσκύνημα και λοιπές πολιτικάντικες ¨αηδίες”.

Οι πάροχοι τηλεφωνίας, COSMOTE, Wind, Vodafon σε αναστάτωση από την σύγκρουση  που έχει ξεσπάσει μεταξύ του επικεφαλής της Δικαιοσύνης Ισίδωρου Ντογιάκου και της Αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων. Σύμμαχος ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κτλπ, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ κ.Ράμμος. Με απλά λόγια: Ο Ι.Ντογιάκος γνωμάτευσε (δεν αποφάσισε) ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρεί σε έλεγχο στους παρόχους και να απαντάει στον κάθε ενδιαφερόμενο που νομίζει ότι παρακολουθείται, αν αυτό ισχύει ή όχι. Αρμόδιο να απαντά είναι ένα τριμελές όργανο, πρόεδρος του οποίου είναι μέλος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με δύο εισαγγελείς.

Ο επικεφαλής του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, έτοιμος να ανακοινώσει τις αρχές που θα ακολουθήσει το Ταμείο για την έξοδο του από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Η πώληση των ποσοστών του θα γίνει με διεθνείς διαγωνισμούς και η διαδικασία θα ξεκινήσει αφού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 2022, μέσα στον Φεβρουάριο και αφού το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει τον σύμβουλο Διάθεσης.

“Παίζουν” για σύμβουλοι οι επενδυτικές τράπεζες  JP Morgan, Goldman Sachs  Bank of America, ενώ ήδη έχει επιλεγεί ως σύμβουλος αποεπένδυσης, η Rothschild.

Η συμμετοχή του ΤΧΣ ανέρχεται στο 40,39% στην Εθνική Τράπεζα , στο 27% στην Πειραιώς, στο 9% στην Alpha Bank και στο 1,4% στη Eurobank.

Στη αγορά άρχισαν ήδη τα στοιχήματα ποια θα είναι η πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Κάποιοι σε ρόλο μάντη, υποστηρίζουν πως θα είναι η Eurobank μιας και το ποσοστό είναι μικρό και δεν θα προκαλέσει πολιτική κόντρα εν όψει εκλογών. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως θα είναι η Πειραιώς, μιας και ήδη υπάρχει το σοβαρό ενδιαφέρον από το ιταλικό “ΙΟΝ” και τέλος,  κάποιοι τρίτοι, βλέπουν να προηγείται η Alpha, καθώς το ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη της Reggeborgh και του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ Χένρι Χόλτερμαν είναι δεδομένο.

Δείτε …χάλι “υπερήφανου” λαού: Με βάση επίσημα στοιχεία, τα ελληνικά νοικοκυριά  για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 δήλωσαν: Έξι στα 10,  ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Το 40%, είπαν ότι το 2020 τα εισοδήματά τους ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Αποτέλεσμα: Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο και δύο στα δέκα πλήρωσε κάτω από 15 ευρώ. Φόρο πάνω από 300 ευρώ πλήρωσαν  2.638.551 νοικοκυριά.

Πείνα…

ΕΠΙΤΟΚΙΑ:Ο Πάουελ δεν έδωσε χθες κανένα σημάδι για την επόμενη κίνηση της Fed, η οποία το 2022 ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού από περίπου το μηδέν σε εύρος 4,25% -4,5% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πάουελ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για το ενδεχόμενο νέων επιτοκιακών αυξήσεων το 2023, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο θα ξεπεράσει το 5% φέτος.

Ας το λάβουν σοβαρά υπόψιν όσοι βλέπουν “φαντάσματα” υπεραποδόσεων στις μετοχές το 2023. 

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα