Οι βουλευτές, οι «δουλειές» με το δημόσιο, ο Συρίγος και το μήνυμα του Μαξίμου

06:46 11/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ιδιαίτερη ενόχληση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις αποκαλύψεις για «δουλειές» βουλευτών με το ελληνικό δημόσιο.

Όπως μαθαίνει το emea.gr, με το όλο θέμα ασχολήθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε εντολή να ερευνηθούν όλες οι υποθέσεις σε βάθος και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες σε εκείνους που λειτούργησαν παράνομα και αντιδεοντολογικά.

Επομένως, εκτός από τις όποιες ποινικές ευθύνες, που θα καταλογίσει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, θα επιβληθούν και κομματικές «ποινές», όπου κριθεί αναγκαίο.

Οι

προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση καταδείχθηκαν δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος μίλησε δημόσια στέλνοντας «ηχηρά» μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Όπως σημείωσε ο Μάκης Βορίδης, που είναι και άριστος νομικός, με βάση το Σύνταγμα οι βουλευτές που συμβάλλονται με το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ και ΝΠ ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου του Δημοσίου) έχουν ποινή έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα ενώ θεωρούνται άκυρες οι συμβάσεις.

Επομένως, κατ’ αρχήν θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η ακυρότητα των συμβάσεων, ειδικώς όταν είναι αμφοτεροβαρείς συμβάσεις, όπως μια σύμβαση πωλήσεως, η ακύρωση γεννά αμοιβαία υποχρέωση επιστροφής, δηλαδή πρέπει να επιστρέψει κάποιος τα χρήματα που έχει λάβει και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει.

Η παρέμβαση αυτή του Μάκη Βορίδη έρχεται τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για «γαλάζιους» βουλευτές και συγκεκριμένα για τους Θ. Χειμάρα, Άννα Ευθυμίου και Α. Πάτση.

Επίσης, από την πλευρά της ΝΔ υπάρχει καταγγελία σε βάρος της Τάνιας Ελευθεριάδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί, ότι ο Βορίδης απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις αυτές και προχώρησε σε μια γενική και επί της αρχής «νομική τοποθέτηση».

Την ίδια ώρα απορία και κριτική έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και διεθνολόγου, Άγγελου Συρίγου, για αγορά αμερικανικών F-16 από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σημείωσε ότι θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας να αγοράσει η Τουρκία μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ.

Όπως μαθαίνει το emea.gr, οι εν λόγω δηλώσεις χαρακτηρίζονται άστοχες από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα, συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με τον Συρίγο και του συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, οι οποίες φυσικά δεν στηρίζονται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η Αμερικανική κυβέρνηση να μην δώσει το πράσινο φως για προμήθεια σύγχρονων μαχητικών στην Τουρκία, εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα», τόνισε στο emea.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών είναιγνωστές και πάγιες και ο κ. Συρίγος με δηλώσεις του έχει αποσαφηνίσει πλήρως την τοποθέτησή του».

Να σημειωθεί, ότι άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι που άσκησε έντονη κριτική στα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

Χαρακτηριστικό, είναι το «καυστικό» σχόλιο του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικάνικης ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδη, ο οποίος σε υψηλούς τόνους, είπε ότι «δυστυχώς τέτοιες ανοησίες έχω ακούσει μόνο από πράκτορες της Τουρκίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ευτυχώς τον Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει ούτε την άποψη του πρωθυπουργού ούτε του υπουργού Δένδια».

Μαθαίνουμε, ότι θα αρχίσουν να «τραβάνε αυτιά» από το Μέγαρο Μαξίμου…

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα