Η τρόικα στην Αθήνα – Σαφές μήνυμα από τους Έλληνες και τον διεθνή Τύπο ότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέα μέτρα

Κυριακή ώρα 15:00 η τρόικα έχει το πρώτο της ραντεβού στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Ενημερωμένη από τα τεχνικά της κλιμάκια που βρίσκονται από τις 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα πιέσει για πολλά αλλά κυρίως για το «μέλλον» των ΕΑΣ,

ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αλλά και για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή τους. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη τα τελευταία γεγονότα και να διαπραγματευτεί σκληρά με τους “επιθετικούς” τροικανούς, οι οποίοι, τεχνοκράτες όντες, δεν καταλαβαίνουν ούτε από πολιτική, ούτε από το τι συμβαίνει στην κοινωνία σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτάσσει ως άμεσο στόχο την εξασφάλιση της εκταμίευσης μέρους της δόσης του ενός δισ στα μέσα Οκτωβρίου.

Λόγω της ετησίας Συνόδου του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και της συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) θα υπάρξει ένα διάλειμμα και θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων κυβέρνησης-τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου με βασικό αντικείμενο την επικαιροποίηση του μνημονίου και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016, όπου αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα το υπολογίζει στα 4-5 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ στα 10,9 δισ και η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντέχει αλλα μέτρα, μετά και τις τελευταίες σοκαριστικές εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, αποτελεί ένα διαπραγματευτικό ατού για την κυβέρνηση. ΄’Αλλωστε, το λένε καθαρά και πολλά μεγάλα διεθνή μεσα ενημέρωσης. Φοβούνται ότι νέα επιβολή μέτρων και περικοπών στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε έκρηξη της βίας και θα ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή και γενικώς στην Ευρώπη τα ακροδεξιά-εξτρεμιστικά κόμματα.

Εάν μπει ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο των Ελλήνων μισθωτών, συνταξιούχων (αλλά και ανέργων) η προοπτική περαιτέρω διάλυσης του κοινωνικού ιστού θα είναι αναπόφευκτη, με τον κίνδυνο «εξαγωγής» της βίας να μην είναι καθόλου απίθανο φαινόμενο.

-O βρετανικός Guardian έγραψε χθες, αναφερόμενος στην επικίνδυνη άνοδο της Χρυσής Αυγής, ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μπορούν για πολύ ακόμα να αδιαφορούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των οικονομικών τους πολιτικών».

-Tο αμερικανικό δίκτυο CNBC υπογράμμισε σε ρεπορτάζ του ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επιστρέφουν στην Αθήνα έχουν λάβει υπόψη ότι εάν ζητήσουν κι άλλα από την ελληνική κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολιτικούς που θα διστάσουν να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις τους.

-H ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού Economist έγραψε ότι η Ελλάδα «είναι στο όριο». «Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης, αγωνίζονται να πληρώσουν τους φόρους ακίνητης περιούσιας τριών χρόνων. Οι φήμες έχουν κυκλοφορήσει για μια νέα περικοπή στις συντάξεις προκειμένου να κλείσει η “μαύρη τρύπα” στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά έχει μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες δημοσκοπήσεις».

- Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal έδωσε οικονομικές διαστάσεις στα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα αναφέροντας ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παλεύει για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των δανειστών της, οι εξελίξεις μπορεί να συνιστούν μια “κρυφή ευλογία”».Η WSJ επισημαίνει ότι «την Κυριακή που θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της των δανειστών πριν εστιάσουν στα θέματα ρουτίνας, όπως ο μηνιαίος προϋπολογισμός και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, οι συζητήσεις ίσως επικεντρωθούν στο πόση ακόμη λιτότητα μπορούν να ασκήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, τη στιγμή που η ένταση στη χώρα χτυπάει “κόκκινο”» ενώ σύμφωνα με αναλυτές, που επικαλείται το δημοσίευμα «η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει για ευνοϊκότερους όρους στα πακέτα διάσωσης με την αιτιολογία ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας αυξάνουν την υποστήριξη προς τη Χρυσή Αυγή».

- Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ρότζερ Κοέν στη στήλη του στους New York Times, με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη».Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Εάν εκφράσουν νέες απαιτήσεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα σπρώξουν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Η Γερμανία δεν έχει μάθει να παίζρι το ρόλο της καλοπροαίρετης υπερδύναμης. Έχει έρθει η ώρα. Και μετά τις εκλογές της Κυριακής ίσως υπάρξει μεγαλύτερος χώρος ελιγμών. Η σκληρότητα προς την Ελλάδα γίνεται δεκτή στη Γερμανία, αλλά όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης “η χώρα είναι στα όριά της”».

Keywords
Τυχαία Θέματα