Η “τρελή” συνεργάτης του Τόμσεν Χούι Τζιν από το Χάρβαρντ που θέλει να φορολογήσει τα ΙΧ χωρίς πινακίδες

Η Χούι Τζιν γεννήθηκε στις ΗΠΑ και έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ µε άριστα. Το 2005 έκανε τη διδακτορική της διατριβή στην Οικονοµετρία. Προσελήφθη από το ∆ΝΤ προ πενταετίας µε αποδοχές που φτάνουν τις 350.000 δολάρια τον χρόνο.
Στην Ελλάδα ήρθε στις αρχές του 2014, καθώς αντικατέστησε τη Βουλγάρα Ιβα Πέτροβα. Ο επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόµσεν την εµπιστεύεται απόλυτα

και της έχει δώσει απεριόριστες εξουσίες. Είναι τόσο τυπική (έως εκνευριστική) στη δουλειά της καθώς ζητάει να διαβάσει ακόµα και παλαιότερους νόµους των µνηµονιακών, προκειµένου να καταλάβει την ελληνική πραγµατικότητα. Το γεγονός ότι επιµένει σε ακραία θέµατα (όπως ότι δεν καταλαβαίνει την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών) έχει δηµιουργήσει ήδη πολλές τριβές µε κάποιους εκ των συνεργατών Ελλήνων υπουργών και αξιωµατούχων της κυβέρνησης. «Μα είναι τελείως τρελή και ζητάει τόσα παράλογα πράγµατα;» αναρωτιούνται οι Ελληνες
διαπραγµατευτές.

Κι αυτό γιατί η Χούι Τζιν αρνείται να δει την ελληνική πραγµατικότητα καθώς βλέπει µόνο αριθµούς και στόχους και την αφήνουν παγερά αδιάφορη οι αιτιάσεις των Ελλήνων συνοµιλητών της. Τυπική έως εκνευριστική, βλέπει µόνο αριθµούς, αδιαφορεί όµως για το φορο-τσουνάµι που ήδη πλήττει τους Ελληνες πολίτες ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι αύξησης των δηµοσίων εσόδων.

Τα κινέζικα µαρτύρια συνεχίστηκαν έως και την προηγούµενη Τετάρτη το µεσηµέρι όταν η «τρελή Τζιν», όπως την αποκαλούν στο υπουργείο, έριξε στο τραπέζι µια καινοφανή ιδέα: «Να φορολογηθούν µε ένα εφάπαξ ποσό τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει τις πινακίδες».

Προφανώς κάποιος Ελληνας σύµβουλος του ∆ΝΤ είχε αυτή την ιδέα, καθώς στο υπουργείο θεωρούν απίθανο η Κινέζα να προσαρµόστηκε τόσο γρήγορα στα δεδοµένα της Ελλάδας. Για την ακρίβεια, η πρόταση περιλαµβάνει τη φορολόγηση των αυτοκινήτων ως πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ασχέτως αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας λόγω αδυναµίας πληρωµής τελών κυκλοφορίας και καυσίµων. Εως τώρα όταν κάποιος κάτοχος αυτοκινήτου ή σκάφους καταθέτει την άδεια µε την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας, αυτό δεν αναγράφεται καθόλου στη φορολογική δήλωση.

Μέχρι σήµερα στις εφορίες έχουν κατατεθεί πάνω από 1.000.000 πινακίδες Ι.Χ. προκειµένου οι ιδιο- κτήτες τους να γλιτώσουν τα υπέρογκα τεκµήρια, τα Τέλη Κυκλοφορίας, τον Φόρο Πολυτελούς ∆ιαβίωσης (πάνω από 2.000 κ.ε.), αλλά
και την υποχρεωτική ασφάλιση ακόµη και αν δεν τα κυκλοφορούν…

Η πρόταση διαµορφώθηκε ως εξής: από 1.400 έως 2.000 κ.ε. 50 ευρώ, στα Ι.Χ. από 2.000 έως 2.500 κ.ε. φόρος 100 ευρώ, από 2.500 έως 3.000 κ.ε. 150 ευρώ και από 3.000 κ.ε. και άνω 200 ευρώ. Με τους υπολογισµούς που έχουν γίνει µπορεί να εισπραχθούν από αυτό το µέτρο περίπου 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Επιπροσθέτως, στο υπουργείο Οικονοµικών σε µια προσπάθεια να καλύψουν το χαµένο έδαφος στα έσοδα αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν διάταξη του νόµου 4174 η οποία µέχρι στιγµής ήταν ανενεργή. Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει στα στοιχεία του πολίτη πρέπει να δηλώνεται στο Μητρώο της Εφορίας σε διάστηµα 10 ηµερών. Μεταξύ άλλων, η διάταξη αφορά σε γάµο του φορολογούµενου, σε αλλαγή αριθµού δελτίου ταυτότητας λόγω απώλειας ή ακόµα και σε θάνατο του φορολογούµενου. Για την ακρίβεια, ο νόµος προβλέπει ότι αν κάποιος καθυστερήσει πάνω από 10 ηµέρες να υποβάλει τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο µητρώο της Εφορίας, τότε του επιβάλλεται πρόστιµο 100 ευρώ.

protothema

Original article: Η “τρελή” συνεργάτης του Τόμσεν Χούι Τζιν από το Χάρβαρντ που θέλει να φορολογήσει τα ΙΧ χωρίς πινακίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα